Hoppa till innehåll
Nyheter
Öppet brev till Margot Wallström

Öppet brev till Margot Wallström

Läkare i Turkiet har under de senaste åren hamnat i allvarliga svårigheter sedan de uppfyllt sin etiska skyldighet att erbjuda vård åt alla människor utifrån behov. Med anledning av detta har Läkarförbundet skrivit ett öppet brev till utrikesministern.

Nyhet

Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges läkarförbund, har skrivit ett öppet brev till utrikesminister Margot Wallström med anledning av läkares rådande situation i Turkiet.

Sveriges läkarförbund är medlem i World Medical Association (WMA), som består av läkarorganisationer från drygt 110 länder. WMA har de senaste åren uppmärksammat och protesterat mot att turkiska läkare, inklusive företrädare för turkiska läkarförbundet, drabbats av repressalier och till och med tidvis fängslats för att de erbjudit ”fel” människor vård och för att de uttalat att krig och väpnade konflikter utgör hot mot folkhälsan. Just nu förbereds en ny lag i Turkiet som, om den antas av parlamentet, kommer att utestänga tusentals läkare från möjligheten att utöva sitt yrke och därigenom beröva den turkiska hälso- och sjukvården värdefull kompetens.

I brevet uppmanar Heidi Stensmyren UD och regeringen att genom alla lämpliga kanaler verka för att Turkiet upphör med sina repressalier och garanterar läkares och annan vårdpersonals säkerhet och rätt att utan åtskillnad tillhandahålla vård till de som behöver det.

Läs brevet här.


Fler nyheter



Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare