Hoppa till innehåll
Nyheter
Överenskommelser om bruttopensioner är nu klara

Överenskommelser om bruttopensioner är nu klara

Nyhet

Det var i januari 2018 det uppmärksammades att utbetalningar av tjänstepension enligt de gamla bruttopensionsavtalen blev kraftigt sänkta. Det har lett till att de centrala parterna under året dels kommit överens om att för 2018 återställa tjänstepensionen till 2017 års nivå, dels lösningar för att säkerställa att tjänstepensionen inte sjunker för tid framåt. Orsaken till sänkningen var en oväntad konsekvens av den lösning som fanns för att komma tillrätta med att allmän pension och bruttopension värdesäkras på olika sätt.

I juni 2018 kom parterna överens om hantering av tjänstepensionen för födda före 1954. Den 31 oktober 2018 nåddes ytterligare en överenskommelse för att komma tillrätta med de gamla bruttopensionsavtalen. Denna gång omhändertas de som är födda 1954 eller senare och som omfattas av gamla bruttopensionsavtal PA-KL eller PAK/LPAK. Gruppen hanteras i en egen överenskommelse som anpassats utifrån att pensionsunderlaget fastställs först tidigast från 2019 när den första årskullen fyller 65 år. Efter att tjänstepensionen fastställts kommer den vara helt åtskild från allmän pension och uppräknas årligen med inkomstbasbeloppet.

Härigenom är alla grupper som omfattas av de gamla bruttopensionsavtalen omhändertagna och riskerar inte att få sin tjänstepension sänkt framöver.

Förbättring införs även för den garantinivå som under 2017 höjdes från 100 kr till 1 200 kr. Garantinivån kommer från och med januari 2019 bli ograverad och minskas inte med tidigare intjänad livränta eller fribrev från privat eller statlig sektor.

Läs mer här!


Fler nyheter



Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Överenskommelser om bruttopensioner är nu klara