Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
Rädda Gävleborgs primärvård – sänk inte kompetenskraven

Rädda Gävleborgs primärvård – sänk inte kompetenskraven

Nyligen beslutade Region Gävleborg att vårdcentralerna framöver bara behöver en specialist i allmänmedicin (allmänläkare) på plats en dag i veckan. Beslutet motiveras med att det på så sätt kommer bli lättare att rekrytera och enklare för hela befolkningen att få en fast läkare, om den fasta läkaren inte behöver vara specialist i allmänmedicin. Beslutet hotar patientsäkerheten.

Nyhet
sveriges läkarförbund

Läkarförbundet och Distriktsläkarföreningen kräver att Region Gävleborg drar tillbaka beslutet och istället satsar på primärvården. Även Gävleborgs medborgare ska ha rätt till en god, säker och trygg vård på sin vårdcentral och fasta läkare. Då är det satsningar som krävs, inte nedskärningar som det här i praktiken innebär.

– Det som händer i Region Gävleborg riskerar att sprida sig till fler regioner om vi inte protesterar. En vårdcentral utan allmänläkare ger varken rätt förutsättningar för personalen eller tillräcklig patientsäkerhet. Det är kortsiktigt och löser inte den långsiktiga bemanningen. Politiker från alla partier pratar nationellt om rätten till en fast läkare, det här är ett tydligt steg i motsatt riktning, säger Sofia Rydgren Stale ordförande i Läkarförbundet.

Att bli specialist i allmänmedicin tar minst 12 år. Det är specialisterna i allmänmedicin som tar har hand om de stora folksjukdomarna. De upptäcker exempelvis 70 procent av all cancer och är ansvariga för de mest sköra och sjuka äldre på särskilda boenden runt om i landet. Dessa uppgifter ska inte överlåtas till läkare utan specialistkompetens.

En lägre kompetens på vårdcentralerna innebär att fler patienter inte får tillräckligt stöd på rätt vårdnivå och hamnar då istället på sjukhusen. Beslutet kan därför även leda till högre tryck på sjukhusvården.


Fler nyheter


Kompensation för övertid viktigt yrkande i avtalsrörelsen 

Vilka villkor som ska gälla vid övertidsarbete regleras i kollektivavtal eller i anställningsavtal. Många läkare får inget val när de skriver på sitt anställningsavtal, utan förväntas avstå kompensation för sin övertid. Detta är ett stort problem tycker Läkarförbundet och yrkar …
Nyheter

Läkarförbundet i Ekot: Sjukvården klarar inte av Natos krav

Sveriges Natomedlemskap ställer krav på att sjukvården snabbt ska kunna hantera ett stort antal skadade. Sofia Rydgren Stale medverkar i Ekot idag och lyfter bristen på personal som det främsta skälet till att Sveriges kapacitet inte är tillräcklig.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Rädda Gävleborgs primärvård – sänk inte kompetenskraven