Hoppa till innehåll
Nyheter
Samarbetsprojekt med kubansk läkarorganisation

Samarbetsprojekt med kubansk läkarorganisation

Nyhet
Representanter från den kubanska läkarorganisationen är på besök i Sverige och syns här tillsammans med representanter från några av Läkarförbundets specialistföreningar samt Läkarförbundets kansli.

Sveriges läkarförbund har i år startat ett 5-årigt samarbetsprojekt med den kubanska läkarorganisationen ”Consejo Nacional de Sociedades Científicas de la Salud”. Projektet finansieras av Union to Union. Projektets syfte är att stärka självständigheten och kapaciteten för läkarorganisationen på Kuba och har två huvudmål:

  1. Introducera frågor kring arbetsliv och arbetsmiljö genom gemensamma workshops och genom att hjälpa Kuba att bli medlem i World Medical Association (WMA)
  2. Förstärka den professionella utvecklingen genom samarbete med svenska och kubanska specialitetsföreningar

Under tisdagen den 2 oktober träffade tre svenska specialitetsföreningar (pediatrik, onkologi och intern medicin) sina kubanska kollegor för första gången för att diskutera några huvudämnen (main topics) för att sedan kunna planera det framtida samarbetet.

I övrigt består programmet av föredrag om svensk hälso- och sjukvård, läkarens arbetsvillkor och besök på specialitetskliniker på SÖS/Sachsska barn- och ungdomssjukhuset.

På onsdag fortsätter resan till Reykjavik där de kubanska läkarna deltar i World Medical Associations General Assembly-mötet.


Fler nyheter



Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Samarbetsprojekt med kubansk läkarorganisation