Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
Sveriges läkarförbund välkomnar M, V och KD:s utspel

Sveriges läkarförbund välkomnar M, V och KD:s utspel om satsning på medicinskt ansvarig läkare

Idag presenterade Moderaterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna ett paket för äldreomsorgen och äldrevården. De lyfter särskilt en satsning på den medicinska kompetensen och behovet av medicinskt ansvarig läkare (MAL), en fråga som Sveriges läkarförbund har varit drivande i.

Nyhet

Idag presenterade Moderaterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna ett paket för äldreomsorgen och äldrevården. De lyfter särskilt en satsning på den medicinska kompetensen och behovet av medicinskt ansvarig läkare (MAL), en fråga som Sveriges läkarförbund har varit drivande i. 300 miljoner är ett bra tillskott, men det krävs mer för att få till en långsiktig finansiering och styrning för att säkerställa både MAL och rätten till fast läkare. 

– Det är tydligt att mer resurser krävs för ökad medicinsk kompetens i äldreomsorgen. M, V och KD:s förslag är ett steg i rätt riktning. En medicinskt ansvarig läkare i varje kommun säkrar den medicinska kompetensen och ansvaret för den medicinska kompetensen i äldreomsorgen blir tydligare, sägerSofia Rydgren Stale ordförande Sveriges läkarförbund.

Det är viktigt att de ökade medlen till regionerna också innebär mer resurser till primärvården för att stärka rätten till fast läkare. Om alla äldre sköra haft en fast läkare hade förmodligen en stor del av bristerna i det medicinska omhändertagandet av de äldre i kommunerna som pandemin blottat kunnat undvikas. En fast läkare är avgörande för kontinuitet i vården för de som bor på särskilda boenden (äldreboenden).  

I sitt gemensamma pressmeddelande skriver partierna: 

” Moderaterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna anser att den medicinska kompetensen inom äldreomsorgen behöver stärkas omgående. Vi föreslår därför att utskottet: 

Avsätter 300 miljoner kronor i statens budget för 2021 för att utöka läkarkompetensen inom äldreomsorgen. Medlen bör fördelas dels till regionerna för att utöka tillgången till läkare inom äldreomsorgen, och dels till kommuner som vill anställa en medicinskt ansvarig läkare (MAL). Resurserna till regionerna bör fördelas efter andel äldre.”


Fler nyheter


Kompensation för övertid viktigt yrkande i avtalsrörelsen 

Vilka villkor som ska gälla vid övertidsarbete regleras i kollektivavtal eller i anställningsavtal. Många läkare får inget val när de skriver på sitt anställningsavtal, utan förväntas avstå kompensation för sin övertid. Detta är ett stort problem tycker Läkarförbundet och yrkar …
Nyheter

Läkarförbundet i Ekot: Sjukvården klarar inte av Natos krav

Sveriges Natomedlemskap ställer krav på att sjukvården snabbt ska kunna hantera ett stort antal skadade. Sofia Rydgren Stale medverkar i Ekot idag och lyfter bristen på personal som det främsta skälet till att Sveriges kapacitet inte är tillräcklig.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Sveriges läkarförbund välkomnar M, V och KD:s utspel