Hoppa till innehåll

Fredag 19/4 så stänger medlemsrådgivningen kl. 11:00 pga sjukdom. Tack för er förståelse.

Nyheter
Svensk forskningsstruktur behöver stärkas

Svensk forskningsstruktur behöver stärkas

Läkarförbundet har länge arbetat för att forskande läkares villkor ska förbättras eftersom medicinsk forskning är en av grunderna på vilken en högkvalitativ hälso- och sjukvård vilar. Den är nödvändig för att vi i dag och i framtiden ska kunna erbjuda befolkningen bästa möjliga vård med direkt inverkan på människors hälsa och välbefinnande. Läkare som yrkesgrupp är delaktiga i all medicinsk forskning och för att Sverige ska vara en forskningsnation i världsklass anser vi att det är nödvändigt att genomföra satsningar som förbättrar förutsättningarna för läkare att forska.

Nyhet

Den 11 augusti presenterade Regeringens särskilda utredare Tobias Krantz sitt slut­betänkande ”Stärkt fokus på framtidens forskningsinfrastruktur” (SOU 2021:65) där han föreslår en rad förslag kring hur svensk forsknings­infrastruktur kan stärkas.

Tobias Krantz vill bland annat att den politiska styrningen ska utvecklas. Han anser till exempel att regeringen bör bjuda in de politiska partierna att ingå i forskningsberedningen för att skapa utrymme för bredare och mer långsiktiga uppgörelser kring forskningspolitik. Han vill även öka det finansiella rörelseutrymmet för universitet och högskolor samt inrätta en ny myndighet för forskningsinfrastruktur av särskilt nationellt intresse.

Läkarförbundet anser att förslagen som Tobias lägger i huvudsak är bra.

– Att få till stånd bredare politiska överenskommelser gällande forskningspolitiken gör förhoppningsvis att universiteten får en större arbetsro med färre kortsiktiga uppdrag och stabilare finansiering. Detta kommer i förläggningen att gagna den medicinska forskningen, säger Madeleine Liljegren, ordförande i Läkarförbundets utbildnings- och forskningsråd.

Läkarförbundet kommer att lämna in mer detaljerade synpunkter när vi får utredningens betänkande på remiss.

Läs mer

Matilda Ernkrans tar emot utredning om forskningsinfrastruktur (regeringen.se)

SOU 2021:65 Stärkt fokus på framtidens forskningsinfrastruktur (regeringen.se) SOU 2021:65 Stärkt fokus på framtidens forskningsinfrastruktur (PDF) (regeringen.se)

Forskningspolicy

Läkarförbundet har en forskningspolicy där vi beskriver hur vi ser på forskning och möjligheterna för läkare att forska. Forskningspolicyn kan du läsa här.

 


Fler nyheter



Vårbudgeten: Läkarförbundet efterlyser långsiktighet

Idag presenterade regeringen sin vårbudget med justeringar för året. För några veckor sedan offentliggjordes att regionerna får 6 miljarder för att undvika uppsägningar av vårdpersonal. Läkarförbundet efterlyser en mer långsiktig styrning av svensk sjukvård.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Svensk forskningsstruktur behöver stärkas