Hoppa till innehåll
Nyheter
Utökad rätt till kompletterande ersättning för den som beviljas smittbärarpenning

Utökad rätt till kompletterande ersättning med smittbärarpenning

Från och med den 1 juli 2021 förbättras den kompletterande sjukförsäkringen från AFA Försäkring för den som får smittbärarpenning från Försäkringskassan. Kompletterande ersättning (dagsersättning) från Avtalsgruppsjukförsäkringen (AGS-KL) kan nu ges redan från den första dagen med smittbärarpenning. Före ändringen gällde att ersättning kunde ges först från den femtonde dagen.

Nyhet
Sjukvård Lasarett Sjukhusmiljö

Det som nu gäller är att AGS-KL för anställda inom kommuner, regioner och vissa kommunala bolag inte längre har en karenstid under tid med smittbärarpenning. Det betyder att dagsersättning kan lämnas från den första dagen som smittbärarpenning betalas.

Detta gäller även den som har en lön som överstiger nivån 8 prisbasbelopp per år, vilket motsvarar cirka 31 700 kronor per månad år 2021. Den tidigare regeln var att ersättning från AGS-KL inte kunde ges på förlust av inkomster som överstiger motsvarande 8 prisbasbelopp per år. Från den 1 juli 2021 har detta tagits bort för de första 30 dagarna i en ersättningsperiod.

AFA Försäkring betalar ut ersättning efter ansökan från den enskilde arbetstagaren. AFA tar emot ansökan tidigast från den 1 september 2021. Retroaktiv ersättning kan då i förekommande fall lämnas från den 1 juli 2021.

 

Du kan få smittbärarpenning om du måste avstå från att arbeta och går miste om inkomst på grund av något av följande skäl:

  • En läkare har beslutat att du inte får arbeta på grund av du är smittad eller kan vara smittad av en allmänfarlig sjukdom.
  • Du ska till en läkare för att utreda om du har en smittsam sjukdom.
  • Du har en sjukdom, en smitta, ett sår eller annan skada som gör att du inte får hantera livsmedel.

Fler nyheter


Skärp kraven på medicinsk kompetens i ledningen av vården

Kristina Taylor, ordförande för Psykologförbundet, skriver förtjänstfullt på DN debatt om hur regionernas nedskärningar inom hälso- och sjukvården äventyrar statens satsningar på psykiatrisk vård. Läkarförbundet instämmer i mycket av den kritik som Kristina Taylor framför och konstaterar att besparingarnas konsekvenser redan …
Nyheter

Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Utökad rätt till kompletterande ersättning för den som beviljas smittbärarpenning