Hoppa till innehåll
Nyheter
Värmeböljan och arbetsmiljön 2018

Värmeböljan och arbetsmiljön 2018

Nu är det sommar, sol och oväntat varmt. För de som jobbar kan det bli problematiskt att arbeta i värmen. Här nedan finns riktlinjer och tips på vad du kan göra om det är för varmt.

Nyhet

Årets oväntade värme gör att många verksamheter har en inomhustemperatur som överstiger det vanliga. Enligt arbetsmiljöverkets riktlinjer bör en inomhustemperatur vanligtvis ligga mellan 20-26 grader. Man har också konstaterat att permanenta åtgärder inte behöver tas om värmeböljan är tillfällig. Däremot bör man införa tillfälliga åtgärder.

Arbetsgivaren har alltid ett arbetsmiljöansvar och även om permanenta åtgärder inte tas bör man överse vilka tillfälliga åtgärder som behövs för att säkerställa en hälsosam arbetsmiljö för läkarna. Tillfälliga åtgärder kan exempelvis vara att planera in fler raster under dagen, sätta ut fläktar och sänka kraven på produktiviteten.

Vad kan jag göra om det är för varmt?

  • Skriv ner och notera temperaturen på din arbetsplats. Gärna flera gånger under arbetsdagen och vid olika platser.
  • Ta kontakt med ditt skyddsombud. Har ni inget skyddsombud, ta kontakt med facket direkt.
  • Ta upp frågan med arbetsgivaren! Är din närmsta chef ledig så brukar det alltid finnas någon annan arbetsgivarrepresentant att kontakta.
  • Anmäl till Arbetsmiljöverket. De har möjlighet att göra inspektioner och stänga ner verksamheter som utgör hälsofara.

Glöm inte att ta hand om dig i värmen och att dricka mycket vätska.


Fler nyheter


Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter


Vårbudgeten: Läkarförbundet efterlyser långsiktighet

Idag presenterade regeringen sin vårbudget med justeringar för året. För några veckor sedan offentliggjordes att regionerna får 6 miljarder för att undvika uppsägningar av vårdpersonal. Läkarförbundet efterlyser en mer långsiktig styrning av svensk sjukvård.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare