Hoppa till innehåll
Nyheter
Vi tar avstånd från oskuldsintyg och oskuldsoperationer

Vi tar avstånd från oskuldsintyg och oskuldsoperationer

Myten om mödomshinnan lever kvar. Det finns en felaktig föreställning om att vaginalöppningen täcks av en hinna som vid penetration brister och blöder. Etik- och ansvarsrådet vid Läkarförbundet tar avstånd från alla typer av oskuldsintyg och oskuldsoperationer.

Nyhet

 


Det finns ett slemhinneveck som benämns slidkrans. Men det går inte att säga om något vaginalt samlag genomförts, eftersom slidkransen är töjbar och därför sällan brister eller ger blödningar.

– Många unga kvinnor lever under hedersförtryck och med oskuldsnormer. Att bestämma över sin egen kropp, sin sexualitet och sin sexuella hälsa är en mänsklig rättighet, säger Torsten Mossberg, ordförande Etik- och ansvarsrådet.

Hymenplastik så kallad oskuldsoperation saknar vetenskaplig grund. När sådana operationer erbjuds och utförs bidrar det också till att befästa myten om mödomshinnan och oacceptabla normer om heder och kvinnors sexualitet. Eftersom det inte går att bedöma om något vaginalt samlag genomförts saknas även underlag för att utfärda så kallade oskuldsintyg.

Enligt Rädda Barnen, som kommit med en ny rapport, söker allt fler unga stöd mot hedersrelaterat våld under coronapandemin.


Fler nyheter



Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Vi tar avstånd från oskuldsintyg och oskuldsoperationer