Hoppa till innehåll
Nyheter
Vi väntar fortfarande på skarpa förslag

Vi väntar fortfarande på skarpa förslag

Anna Nergårdh har i dag överlämnat sitt tredje delbetänkande från utredningen "Samordnad utveckling för en god och nära vård" till socialminister Lena Hallengren.

Nyhet
Heidi Stensmyren, Läkarförbundets ordförande 2014-2020

Betänkandet innehåller inga skarpa förslag utan är en översikt av befintlig lagstiftning och redogör för hur arbetet fortgår med att föra vården närmare befolkningen.

Socialministern lyfte särskilt kroniker, människor med komplexa vårdbehov och psykisk ohälsa samt det förebyggande hälsoarbetet.

– Detta är inga nyheter. Vi väntar fortfarande på skarpa förslag. Det avgörande är att få till en nationell lagstiftning som ger alla invånare en egen fast läkare i primärvården. Det är den reform som har verklig betydelse för befolkningen, säger Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund.

– Det är en stärkt kontinuitet som skapar den trygghet som befolkningen efterlyser och en god effektivitet i vården. En sådan kontinuitet är förstås särskilt viktig för kroniker och för människor som inte har den position eller det nätverk som många andra har. Listning på fast läkare är den kanske enskilt viktigaste åtgärden vi kan göra för en mer jämlik vård.

Det är med listning på fast läkare som vi på riktigt kan få en struktur för en vård som är individanpassad och patientcentrerad. Det tydliggör också vem som är medicinskt ansvarig i det viktiga teamarbetet i primärvården.

– Nu väntar vi på skarpa förslag från regeringen, Centern och Liberalerna som i regeringsöverenskommelsen har lovat att stärka rätten till fast läkare med listningstak i primärvården, säger Heidi Stensmyren.

Läs mer:


Fler nyheter



Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare