Hoppa till innehåll
Nyheter
Viktigt att läkare anmäler tillbud

Viktigt att läkare anmäler tillbud

Hälso- och sjukvården ska anmäla negativa händelser och tillbud med medicintekniska produkter till Läkemedelsverket och tillverkaren. Idag är det få medarbetare som rapporterar in. Här kan du läsa om varför det är viktigt att anmäla och hur du går till väga.
Nyhet
Foto: Linnea Rheborg / Bildbyrån

Kunskaper från hälso- och sjukvårdens användning av medicintekniska produkter är en viktig informationskälla för Läkemedelsverkets tillsyn. Med hjälp av rapporterna kan myndigheten säkerställa att användare av medicintekniska produkter och patienter har tillgång till säkra och ändamålsenliga produkter.

Till medicinsktekniska produkter tillhör även medicinska informationssystem, exempelvis triageringsverktyg. Att hälso- och sjukvården ska anmäla är reglerat i Socialstyrelsens föreskrifter och omfattar medicintekniska produkter som inte är egentillverkade.

När ska jag anmäla?

Anmälan ska göras vid funktionsfel och försämring av en produkts egenskaper eller prestanda samt vid felaktigheter och brister i märkning eller bruksanvisning som kan leda till eller har lett till:

  • en patients, en användares eller någon annan persons död, eller
  • en allvarlig försämring av en patients, en användares eller någon annan persons hälsotillstånd.

Detta innebär att det är negativa händelser (händelse som medfört något oönskat), tillbud (händelse som hade kunnat medföra något oönskat) och även risker (möjlighet att en negativ händelse ska inträffa) som ska anmälas.

Hur anmäler jag? 

På Läkemedelsverkets webbplats finns mer information och länk till e-tjänst för anmälan.

Ifall du inte känner dig bekväm med att göra en öppen anmälan så går det även att använda Läkemedelsverkets visselblåsarfunktion.


Fler nyheter


Sofia Rydgren Stale om sexuella trakasserier mot läkare

Sexuella anspelningar, fysiska närmanden och oönskade kroppsexponeringar. Nästan hälften av läkarkåren har utsatts för sexuella trakasserier av patienter, visar en internationell studie. Kvinnliga läkare är mer utsatta än män. 
Nyheter

Få framsteg i arbetet med god och nära vård

Årets granskning av Socialstyrelsen gällande hur kommunerna och regionerna arbetar med omställningen till god och nära vård visar att framstegen är få. Sveriges läkarförbund anser att regionerna motarbetar reformen när man inte följer Socialstyrelsens rekommendationer om fast läkarkontakt.
Nyheter

SYLF: Årets AT-rapport är släppt

Idag släpper SYLF sin AT-rapport. Halland är i topp när läkarna rankar sjukhusen. Men dålig arbetsmiljö och för få AT-platser riskerar tillgången på läkare. Rapporten beskriver hur regionerna uppfyller sitt lagstadgade ansvar att erbjuda utbildningstjänster och hur AT-läkarna upplever sin …
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare