Hoppa till innehåll
Nyheter
WHO: Världen måste bli mer rättvis och hälsosam

WHO: Världen måste bli mer rättvis och hälsosam

Idag firar vi världshälsodagen. WHO passar på att bjuda in till en kampanj för att bygga en mer rättvis och hälsosam värld.

Nyhet

Vår värld är ojämlik. Covid-19 har gjort det tydligt att vissa människor kan leva ett mer hälsosamt liv och har mer tillgång till vård beroende på var de har fötts, växer upp, bor, i vilken ålder de är och vilket kön de har.

På många håll i världen kämpar människor med låga inkomster, enkla boendeformer och bristfällig utbildning, ojämställdhet och få arbetstillfällen. En säker miljö, rent vatten, ren luft och bra mat, spädbarnsdödlighet och hälsoproblem är andra utmaningar.

Det här är inte bara orättvist utan det går att förebygga.

WHO vill göra världens ledare uppmärksamma på att alla har rätt till levnads- och arbetsförhållanden som ger en god hälsa. Alla måste dessutom få tillgång till kvalificerad hälsovård.

Läkarförbundets folkhälsopolitiska program går ut på att det ska vara lätt att göra rätt (läs gärna mer, se länken nedan).


Fler nyheter



Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
WHO: Världen måste bli mer rättvis och hälsosam