Hoppa till innehåll
Nyheter
WMA fördömer arresteringen av turkiska läkarförbundets ordförande

World Medical Association fördömer arresteringen av turkiska läkarförbundets ordförande

WMA, Världsläkarförbundet, fördömer arresteringen i veckan av turkiska läkarförbundets ordförande, dr. Sebnem Korur Fincanci. Hon omhändertogs av turkisk polis sedan hon uttalat sig angående rapporter om att turkiska myndigheter förefaller ha använt giftgas mot kurder.
Nyhet

WMA säger i ett pressmeddelande att arresteringen är oacceptabel och WMA stödjer kraven på en oberoende utredning om den påstådda användningen av kemisk gas mot människor.

Läkarförbundet, som var en av de som uppmärksammade WMA på arresteringen, ställer sig bakom WMAs fördömande.

– Läkare har en etisk skyldighet att värna människors hälsa och bör uppmärksamma situationer där det finns anledning att tro att människors liv och hälsa eller hälsorelaterade mänskliga rättigheter hotas. Arresteringen av Sebnem Korur Fincanci tycks vara politiskt motiverad och grunda sig i hennes engagemang i mänskliga rättighetsfrågor, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.


Fler nyheter


Gotland får dispens för dygnsvila

Gotland är den första regionen som får dispens för de nya reglerna kring dygnsvila. Läkare inom två verksamheter vid Visby lasarett beviljas undantag. Bristen på läkare på ön är ett viktigt skäl till beslutet.
Nyheter


Dagens Medicin debatt: Vi som arbetar i vården behöver tolken

Regionstyrelsen i Blekinge har fattat beslut om att införa tolkavgifter i sjukvården som ett incitament för att fler ska lära sig svenska. Svenska läkaresällskapet och Sveriges läkarförbund befarar att fler regioner ska följa efter och vill varna för att tolkavgifter …
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
WMA fördömer arresteringen av turkiska läkarförbundets ordförande