Hoppa till innehåll
Nyheter
WMA fördömer förslaget om dödsstraff för ”homosexuella brott” i Uganda

WMA fördömer förslaget om dödsstraff för ”homosexuella brott” i Uganda

Ugandas president Yoweri Museveni har uppmanats av World Medical Association att lägga in sitt veto mot det föreslagna lagförslaget som skulle kriminalisera vissa homosexuella handlingar som gör dem straffbara med döden eller livstids fängelse i Uganda.
Nyhet

Vid sitt årliga rådsmöte i Nairobi, Kenya, fördömde globala läkarorganisationen WMA det föreslagna lagförslaget om anti-homosexualitet som har godkänts av Ugandiska parlamentsledamöter. I en brådskande resolution uppmanade rådets medlemmar enhälligt den ugandiska presidenten att lägga sitt veto och förhindra att det blir lag.

Professor Jungyul Park, ordförande för WMA-rådet, sa: "Mötet uttryckte stor oro över detta lagförslag. WMA har en tydlig policy som fördömer alla former av stigmatisering, kriminalisering och diskriminering av människor på grund av deras sexuella läggning. Vår policy säger att homosexualitet är en naturlig variation inom mänsklig sexualitet. Och diskriminering, stigmatisering, kamratavvisande och mobbning fortsätter att ha en allvarlig inverkan på den psykiska och fysiska hälsan hos personer med homosexuell läggning.'

"Vi kräver att detta lagförslag, och all liknande lagstiftning som föreslås, ska läggas in i veto av presidenten."


Fler nyheter


Läkare nekas graviditetspenning – mer än dubbelt så ofta

Trenden är tydlig - läkare som ansöker om graviditetspenning på grund av nedsatt arbetsförmåga får avslag mer än dubbelt så ofta som andra yrkeskategorier. Det visar statistik som Sjukhusläkaren låtit hämta från Försäkringskassan.
Nyheter


SYLFs AT-ranking 2023

Sveriges Yngre Läkares Förening, SYLF, har släppt sin årliga rapport om AT läkarnas arbetsvillkor. De har också rankat Sveriges alla sjukhus som anställer AT-läkare.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
WMA fördömer förslaget om dödsstraff för ”homosexuella brott” i Uganda