Hoppa till innehåll
Nyheter
WMA fördömer förslaget om dödsstraff för ”homosexuella brott” i Uganda

WMA fördömer förslaget om dödsstraff för ”homosexuella brott” i Uganda

Ugandas president Yoweri Museveni har uppmanats av World Medical Association att lägga in sitt veto mot det föreslagna lagförslaget som skulle kriminalisera vissa homosexuella handlingar som gör dem straffbara med döden eller livstids fängelse i Uganda.
Nyhet

Vid sitt årliga rådsmöte i Nairobi, Kenya, fördömde globala läkarorganisationen WMA det föreslagna lagförslaget om anti-homosexualitet som har godkänts av Ugandiska parlamentsledamöter. I en brådskande resolution uppmanade rådets medlemmar enhälligt den ugandiska presidenten att lägga sitt veto och förhindra att det blir lag.

Professor Jungyul Park, ordförande för WMA-rådet, sa: "Mötet uttryckte stor oro över detta lagförslag. WMA har en tydlig policy som fördömer alla former av stigmatisering, kriminalisering och diskriminering av människor på grund av deras sexuella läggning. Vår policy säger att homosexualitet är en naturlig variation inom mänsklig sexualitet. Och diskriminering, stigmatisering, kamratavvisande och mobbning fortsätter att ha en allvarlig inverkan på den psykiska och fysiska hälsan hos personer med homosexuell läggning.'

"Vi kräver att detta lagförslag, och all liknande lagstiftning som föreslås, ska läggas in i veto av presidenten."


Fler nyheterVårdkrisen började långt innan inflationen skenade

I en intervju med SVT framhöll statsminister Ulf Kristersson att han inte ville kalla det allvarliga läget inom vården för en vårdkris. Statsministern menade att sjukvården har det tufft varje sommar och framhöll att den nuvarande krisen inom vården i …
Nyheter

Läkarförbundet lyfter god och nära vård på Almedalen

Idag arrangerar Läkarförbundet ett seminarium om skälen till att omställningen till god och nära vård går så långsamt. En utgångspunkt för samtalet är förbundets kartläggning av regionernas arbete mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
WMA fördömer förslaget om dödsstraff för ”homosexuella brott” i Uganda