fbpx
​En seger för patienten; Stockholm inför listning på fast läkare
Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund

– Det här har vi kämpat för i flera år, säger Heidi Stensmyren ordförande Sveriges läkarförbund. I sin gemensamma plattform skriver den grönblå koalitionen i Stockholms läns landsting att under mandatperioden ska alla som vill få lista sig på en namngiven, fast läkare, som ska ha helhetsansvaret för patienten.

Läkaren ska också kunna begära ett tak för hur många som ska vara listade, för att få en hållbar arbetssituation.

Heidi Stensmyren är glad över dagens besked. Läkarförbundet har drivit frågan om listning intensivt de senaste tre åren.

– Det är mycket glädjande att Stockholms läns landsting nu går före och genomdriver reformen med listning. Det är en viktig del för att säkerställa kontinuitet och tillgänglighet för patienterna och en hållbar arbetsmiljö för specialisterna i allmänmedicin. Det är ett stort steg framåt, säger hon.

– Det här är en tydlig markering att man vill stärka primärvården. Vi har väntat på att diskussionerna ska bli verkstad.

Hon är positiv till att något egentligt tal för antalet listade patienter inte anges utan att det står att läkaren själv ska avgöra var taket ska ligga.

– Läkare måste vara med och anpassa listorna för att en hållbar arbetsmiljö ska kunna skapas och för att vården ska kunna anpassas efter behov. Patienter har olika behov och listorna behöver utformas därefter. Har man många patienter som är multisjuka eller behöver tolkhjälp exempelvis, är det rimligt att listan har färre patienter. Så utformas I regel listningen internationellt

Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, är lika glad men hade å sin sida velat ha ett uttalat listtak.

– Det står ingen siffra, men vi skulle vilja ha ett maxtak, det är viktigt för att få en hållbar arbetsmiljö. Men att Alliansen och Miljöpartiet nu säger att man får lista sig på en speciell doktor – det är jättebra!

Läs mer i Dagens Medicin

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag har en fråga om mitt medlemskap

Vill du ändra uppgifter i medlemsregistret, ex. byta aktuella kontaktuppgifter, anmäla examen eller byta förening i ditt medlemskap.

Om ditt medlemskap

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.