Hoppa till innehåll

Vår medlemsrådgivning och medlemsservice håller stängt fredag 21/6. Glad midsommar!

Pressrum
​Stiernstedts förslag förändrar ingenting

​Stiernstedts förslag förändrar ingenting

Det är listning på läkare som garanterar hela befolkningen en fast läkare. Göran Stiernstedts slutbetänkande för mer jämlik vård, som i dag överlämnas till socialminister Lena Hallengren, ett slag i tomma luften – Det kan synas vara en hårfin skillnad mellan att lista på ”utförare”, som Stiernstedt vill, eller att lista på läkare. Men det är en avgrund mellan dessa båda sätt, Heidi Stensmyren.
Pressmeddelande
​Stiernstedts förslag förändrar ingenting
Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund

Det är endast listning på läkare som garanterar att hela befolkningen får en fast läkare. Därför är Göran Stiernstedts slutbetänkande för mer jämlik vård, som i dag överlämnas till socialminister Lena Hallengren, ett slag i tomma luften.

– Det kan synas vara en hårfin skillnad mellan att lista på ”utförare”, som Göran Stiernstedt vill, eller att lista på läkare, som Läkarförbundet och flera andra vill. Men det är en avgrund mellan dessa båda sätt, säger Heidi Stensmyren ordförande i Sveriges läkarförbund.

– Förslaget innebär endast en formalisering av dagens situation. Det kommer inte nämnvärt att varken säkra eller öka kontinuiteten för den enskilde patienten. En utförare är fortfarande ett hus – en vårdcentral. Ett hus känner och tar inget ansvar. Ansvar kan endast människor ta. Därför är listning på just enskild namngiven fast läkare så avgörande för kontinuiteten mellan läkare och patient, säger hon.

Ska vi uppnå bättre tillgänglighet i primärvården och en god kontinuitet så att patienter får träffa samma läkare och inte olika vid varje besök, krävs det att befolkningen listar sig på läkare inte på ett hus, en vårdcentral som i dag.

Såväl Läkarförbundet som en tidigare statlig utredning har redan föreslagit hur vi kan få fler specialister i allmänmedicin i primärvården så att läkarna räcker till hela befolkningen. Teamarbetet i primärvården skulle också stärkas av att det tydliggörs vilken läkare som är ytterst ansvarig och navet i patientens vård oavsett om hen besöker fysioterapeuten, läkaren eller diabetessköterskan.

– Befolkningen vill ha listning på fast läkare. Merparten av Sveriges politiker vill ha det och väldigt många väljare vill ha det. Dessutom har flertalet av Europas länder det. Nu är det hög tid för regeringen och samarbetspartierna att leverera en fast namngiven läkare i primärvården för god kontinuitet och bättre tillgänglighet för hela befolkningen och i hela landet, säger Heidi Stensmyren.

Göteborgs-Posten Debatt

Läs mer i Läkarförbundets debattartikel i  ”Låt alla invånare få tillgång till en egen läkare”

Dagens Samhälle Debatt

Läs mer i Läkarförbundets debattartikel ”Vi kan inte längre rekommendera primärvården”

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Pressrum
​Stiernstedts förslag förändrar ingenting