Hoppa till innehåll
Pressrum
​Var är väljarnas viktigaste fråga i budgeten?

​Var är väljarnas viktigaste fråga i budgeten?

För ett par dagar sedan visade Novus att sjukvården fortfarande är väljarnas viktigaste fråga. I regeringens nya budget saknas dock satsningar på specialistläkare där bristerna är skriande. - Vi hade gärna sett den statliga satsning på 1 250 ST-tjänster i allmänmedicin som en tidigare statlig utredning föreslagit, säger Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund.
Pressmeddelande
​Var är väljarnas viktigaste fråga i budgeten?
Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund

För ett par dagar sedan visade Novus att sjukvården fortfarande är väljarnas viktigaste fråga. I regeringens nya budget saknas dock satsningar på specialistläkare där bristerna är skriande.

För att vi ska klara av att sjösätta en nationell primärvårdsreform som verkligen gör skillnad för befolkningen måste vi få listning på fast namngiven läkare. Då är fler specialister i exempelvis allmänmedicin absolut nödvändigt.

– Vi hade gärna sett den statliga satsning på 1 250 ST-tjänster som en tidigare statlig utredning föreslagit. Det är en nödvändig satsning om vi ska kunna genomföra den nationella primärvårdsreformen med listning på fast namngiven läkare som Sverige behöver och befolkningen vill ha, säger Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund.

För att få ner köerna till vården behöver vi också fler ST-tjänster i onkologi, cytologi, patologi, hud, öron-näsa-hals med flera. Inget av detta återspeglas i regeringens budget.

– Ska vi korta köerna till BUP som regeringen önskar är en satsning på ST-läkare i psykiatri nödvändig, säger Heidi Stensmyren.

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Pressrum
​Var är väljarnas viktigaste fråga i budgeten?