Hoppa till innehåll

Vänligen notera att vår medlemsservice och medlemsrådgivning kommer att vara otillgängliga från onsdag den 8:e maj kl. 12:00 till måndag den 13:e maj kl. 09:00 på grund av helgdagar. Tack för er förståelse.

Pressrum
​Hur gör man för att förhindra suicid?

​Hur gör man för att förhindra suicid?

Suicidprevention i praktiken – hur gör man? I Sverige tar ungefär 1600 personer sitt liv under ett år. Självmord är ett folkhälsoproblem som inte får tillräckligt med uppmärksamhet. Under Almedalsveckan kommer suicidforskaren Ullakarin Nyberg i samtal med Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren prata om hur man kan förhindra självmord. Tid: 5/7, kl. 9.50-10.40 Plats: Slottsterrassen 6, Visby
Pressmeddelande
​Hur gör man för att förhindra suicid?
Ullakarin Nyberg, psykiater och suicidforskare. Foto: Johan Knobe

I Sverige tar ungefär 1600 personer sitt liv under ett år. Självmord är ett folkhälsoproblem som inte får tillräckligt med uppmärksamhet. Möt suicidforskaren Ullakarin Nyberg i samtal med Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren om hur man kan förhindra självmord.

På torsdagen under Almedalsveckan kommer Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren föra samtal med psykiater och suicidforskare Ullakarin Nyberg om hennes senaste bok ”Suicidprevention i praktiken”. Boken går igenom de psykiatriska tillstånd som utgör riskfaktorer för självmord och ger konkreta råd om bemötande och behandling. Ullakarin visar även via många fallexempel hur suicidalitet kan yttra sig och vilka åtgärder som kan förhindra självmord.

– Suicidproblematik är ett område som många backar inför. Psykiskt sjuka, självmordsbenägna och anhöriga behöver mycket hjälp och stöd men blir ofta övergivna på grund av de tabun som råder, säger Ullakarin.

I sitt arbete med suicidprevention inom Norra Stockholms psykiatri erbjuder hon anhöriga en förklaringsmodell och en förståelse för hur man kan leva vidare efter en förlust genom självmord.

– Det går inte att avlägsna en sorg, men man kan leva ett gott liv trots att man sörjer. I vår kultur är vi inriktade på att avlägsna allt som smärtar, men ofta behöver man i stället lära sig att förhålla sig till och acceptera att sorg och smärta är en del av livet.

I Sverige tar ungefär 1600 personer sitt liv under ett år. Det är 30 liv i veckan. Bland män i åldersgruppen 15-44 år är det den vanligaste dödsorsaken. Ett folkhälsoproblem som inte får tillräckligt mycket uppmärksamhet.

– Vi behöver mer samverkan mellan olika professionella instanser, en tät vårdkedja för de som försökt ta livet av sig. Vården har en central uppgift för människors känsla av sammanhang för dit är alla välkomna. Det är lätt att glömma hur viktigt detta är, säger Ullakarin Nyberg och fortsätter:

– Det gäller att ta tillvara sådant som alla vi människor har gemensamt och en sådan sak är att alla kan må psykiskt dåligt i perioder. Om vi vågar lägga bort masken och pratar om det kan vi komma varandra närmare. Det är något att ta tillvara och inget att skämmas över.

För att höra mer om Ullakarin Nybergs tankar och råd gällande suicidprevention – Välkommen till Natur & Kulturs och Läkarförbundets gemensamma seminarium: Suicidprevention i praktiken – hur gör man? Ett samtal mellan Ullakarin Nyberg och Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund på Slottsterassen 6 den 5 juli kl. 09.50-10.40

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare