Hoppa till innehåll

Vår medlemsrådgivning och medlemsservice håller stängt fredag 21/6. Glad midsommar!

Pressrum
​Befolkningen vill ha listning på fast läkare

​Befolkningen vill ha listning på fast läkare

Sveriges läkarförbund har låtit Novus undersöka svenska folkets uppfattning om fast läkare. – Undersökningen visar att befolkningen vill träffa samma läkare när de besöker primärvården. Det enda sättet som garanterar detta är att befolkningen listar sig hos en fast namngiven läkare med listningstak i primärvården, säger Heidi Stensmyren ordförande Sveriges läkarförbund.

Pressmeddelande
​Befolkningen vill ha listning på fast läkare
Heidi Stensmyren ordförande Sveriges läkarförbundet

Sveriges läkarförbund har låtit Novus undersöka svenska folkets uppfattning om fast läkare.

– Undersökningen visar att befolkningen vill träffa samma läkare när de besöker primärvården. Det enda sättet som garanterar detta är att befolkningen listar sig hos en fast namngiven läkare med listningstak i primärvården. Högst är önskan hos pensionärer där många multisjuka finns. Bland medlemmar i Pensionärernas Riksorganisation, PRO, vill 93 procent ha en fast läkare, säger Heidi Stensmyren ordförande Sveriges läkarförbund.

Resultatet är entydigt. Sex av tio svenskar har ingen fast läkare i primärvården. Av dem som inte har det vill nästan 70 procent ha det och inte behöva träffa olika läkare vid varje besök. Stödet är extra starkt bland äldre, kroniskt sjuka och LO-medlemmar.

Primärvården är viktig för alla, men speciellt viktig för svaga grupper och utsatta människor. Listning på fast läkare är det som säkrar att hela befolkningen får en egen läkare. Det är kanske den viktigaste jämlikhetsreformen vi kan göra. Listning på läkare – inte listning på ett hus, en vårdcentral, är vägen till en jämlik vård. För att nå dit behövs en rejäl satsning på primärvården med fler specialister i allmänmedicin. Vi behöver fler ST-tjänster, snabbspår för utlandsutbildade och andra specialister som även vill bli specialister i allmänmedicin.

– Befolkningen vill ha listning på fast läkare. Merparten av Sveriges politiker vill ha det. Dessutom har flertalet av Europas länder det. Nu är det hög tid för regeringen och samarbetspartierna att leverera en nationell lagstiftning för fast namngiven läkare i primärvården. Då får vi god kontinuitet och bättre tillgänglighet för hela befolkningen i hela landet, säger Heidi Stensmyren.

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Pressrum
​Befolkningen vill ha listning på fast läkare