fbpx
​Befolkningen vill ha listning på fast läkare
Heidi Stensmyren ordförande Sveriges läkarförbundet

Sveriges läkarförbund har låtit Novus undersöka svenska folkets uppfattning om fast läkare.

– Undersökningen visar att befolkningen vill träffa samma läkare när de besöker primärvården. Det enda sättet som garanterar detta är att befolkningen listar sig hos en fast namngiven läkare med listningstak i primärvården. Högst är önskan hos pensionärer där många multisjuka finns. Bland medlemmar i Pensionärernas Riksorganisation, PRO, vill 93 procent ha en fast läkare, säger Heidi Stensmyren ordförande Sveriges läkarförbund.

Resultatet är entydigt. Sex av tio svenskar har ingen fast läkare i primärvården. Av dem som inte har det vill nästan 70 procent ha det och inte behöva träffa olika läkare vid varje besök. Stödet är extra starkt bland äldre, kroniskt sjuka och LO-medlemmar.

Primärvården är viktig för alla, men speciellt viktig för svaga grupper och utsatta människor. Listning på fast läkare är det som säkrar att hela befolkningen får en egen läkare. Det är kanske den viktigaste jämlikhetsreformen vi kan göra. Listning på läkare – inte listning på ett hus, en vårdcentral, är vägen till en jämlik vård. För att nå dit behövs en rejäl satsning på primärvården med fler specialister i allmänmedicin. Vi behöver fler ST-tjänster, snabbspår för utlandsutbildade och andra specialister som även vill bli specialister i allmänmedicin.

– Befolkningen vill ha listning på fast läkare. Merparten av Sveriges politiker vill ha det. Dessutom har flertalet av Europas länder det. Nu är det hög tid för regeringen och samarbetspartierna att leverera en nationell lagstiftning för fast namngiven läkare i primärvården. Då får vi god kontinuitet och bättre tillgänglighet för hela befolkningen i hela landet, säger Heidi Stensmyren.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.