Hoppa till innehåll

Den 5-6 juni har växeln, Medlemsrådgivningen och Medlemsservice stängt. Som medlem kan du själv söka svar på frågor i Läkarförbundets Frågor och svar eller i kunskapsbanken Råd och stöd.

Pressrum
Sexuella trakasserier av kvinnliga läkare är helt oacceptabelt

Sexuella trakasserier av kvinnliga läkare är helt oacceptabelt

10 400 kvinnliga läkare och kvinnliga läkarstudenter har skrivit under #MeToo-uppropet som Kvinnliga läkares förening, KLF, har stöttat. Det började på KLFs Facebooksida som en livlig debatt och en autonom grupp startade en hemlig grupp under #utantystnadsplikt för att kunna dela berättelser utan insyn. KLF är en intresseförening inom Sveriges läkarförbund.
Pressmeddelande

10 400 kvinnliga läkare och kvinnliga läkarstudenter har skrivit under #MeToo-uppropet som Kvinnliga läkares förening, KLF, har stöttat. Det började på KLFs Facebooksida som en livlig debatt och en autonom grupp startade en hemlig grupp under #utantystnadsplikt för att kunna dela berättelser utan insyn. KLF är en intresseförening inom Sveriges läkarförbund.

– Sexuella trakasserier och förminskandet av kvinnor är oacceptabelt. Att individer i maktposition utnyttjar sin ställning utan några större konsekvenser får det vara slut med, säger Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund.

– Arbetsgivaren har ansvaret för en god och säker arbetsmiljö. Nu måste både arbetsgivare och universiteten visa handlingskraft och se till att trakasserierna och förminskandet av kvinnor upphör.

– Jag uppmanar alla att berätta och att anmäla om så behövs, säger hon.

Kvinnor i beroendeställning är mest utsatta. Inom arbetslivet är unga kvinnor, som är nya i yrket eller har osäkra anställningar de som är mest utsatta. Så ser det ut på arbetsmarknaden i stort och så ser det även ut i vården. Och det är inget som vi inom vården kan acceptera.

– Det är en fantastisk kraft i att kvinnor nu vågar berätta, går samman och kräver en förändring, fortsätter Heidi Stensmyren.

Uppropet är publicerat i Svenska Dagbladet

10 400 kvinnliga läkare mot övergrepp och trakasserier

Flera överläkare pekas ut i största uppropet hittills

Har du själv blivit utsatt: Här får du råd och stöd 

Läs mer i Heidi Stensmyrens blogg

Läs mer i Heidi Stensmyrens ledare

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Pressrum
Sexuella trakasserier av kvinnliga läkare är helt oacceptabelt