Hoppa till innehåll
Pressrum
Sexuella trakasserier av kvinnliga läkare är helt oacceptabelt

Sexuella trakasserier av kvinnliga läkare är helt oacceptabelt

10 400 kvinnliga läkare och kvinnliga läkarstudenter har skrivit under #MeToo-uppropet som Kvinnliga läkares förening, KLF, har stöttat. Det började på KLFs Facebooksida som en livlig debatt och en autonom grupp startade en hemlig grupp under #utantystnadsplikt för att kunna dela berättelser utan insyn. KLF är en intresseförening inom Sveriges läkarförbund.
Pressmeddelande

10 400 kvinnliga läkare och kvinnliga läkarstudenter har skrivit under #MeToo-uppropet som Kvinnliga läkares förening, KLF, har stöttat. Det började på KLFs Facebooksida som en livlig debatt och en autonom grupp startade en hemlig grupp under #utantystnadsplikt för att kunna dela berättelser utan insyn. KLF är en intresseförening inom Sveriges läkarförbund.

– Sexuella trakasserier och förminskandet av kvinnor är oacceptabelt. Att individer i maktposition utnyttjar sin ställning utan några större konsekvenser får det vara slut med, säger Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund.

– Arbetsgivaren har ansvaret för en god och säker arbetsmiljö. Nu måste både arbetsgivare och universiteten visa handlingskraft och se till att trakasserierna och förminskandet av kvinnor upphör.

– Jag uppmanar alla att berätta och att anmäla om så behövs, säger hon.

Kvinnor i beroendeställning är mest utsatta. Inom arbetslivet är unga kvinnor, som är nya i yrket eller har osäkra anställningar de som är mest utsatta. Så ser det ut på arbetsmarknaden i stort och så ser det även ut i vården. Och det är inget som vi inom vården kan acceptera.

– Det är en fantastisk kraft i att kvinnor nu vågar berätta, går samman och kräver en förändring, fortsätter Heidi Stensmyren.

Uppropet är publicerat i Svenska Dagbladet

10 400 kvinnliga läkare mot övergrepp och trakasserier

Flera överläkare pekas ut i största uppropet hittills

Har du själv blivit utsatt: Här får du råd och stöd 

Läs mer i Heidi Stensmyrens blogg

Läs mer i Heidi Stensmyrens ledare

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Pressrum
Sexuella trakasserier av kvinnliga läkare är helt oacceptabelt