Hoppa till innehåll
Pressrum
Sofia Rydgren Stale ny ordförande för Sveriges läkarförbund

Sofia Rydgren Stale ny ordförande för Sveriges läkarförbund

Sofia Rydgren Stale, överläkare i psykiatri och verksam inom primärvården i Kristianstad, har idag valts till ny ordförande för Sveriges läkarförbund.
Pressmeddelande
Sofia Rydgren Stale ny ordförande för Sveriges läkarförbund
Sofia Rydgren Stale, ny ordförande för Sveriges läkarförbund

Sofia Rydgren Stale, överläkare i psykiatri och verksam inom primärvården i Kristianstad, har idag valts till ny ordförande för Sveriges läkarförbund.

Sveriges läkarförbunds fullmäktige, förbundets högsta beslutande organ, samlades den 18–19 november i ett digitalt forum för att tillsammans forma Läkarförbundets riktning det kommande året. Under mötet valdes nya ledamöter in till Läkarförbundets styrelse och Sofia Rydgren Stale valdes till ny ordförande.

– Jag är oerhört glad och hedrad över att ha fått förtroendet att leda Sveriges läkarförbund den kommande mandatperioden. Vi har åstadkommit mycket, men vi har fortfarande stora utmaningar framför oss. Just nu är belastningen på hälso- och sjukvården hög vilket leder till en än mer ansträngd arbetssituation för landets läkare. Samtidigt har yngre läkare svårt att etablera sig på arbetsmarknaden i och med bristen på AT-tjänster och det finns en stor brist på specialistläkare. Vi ser även fortsatt brister i kontinuitet och tillgänglighet, långa köer och sinande fortbildningsmöjligheter. Läkarnas röst behövs i samhällsdebatten, säger Sofia Rydgren Stale, nyvald ordförande i Sveriges läkarförbund.

Sofia Rydgren Stale – som efterträder Heidi Stensmyren som ordförande – är överläkare i psykiatri och verksam inom primärvården i Kristianstad. Sofia Rydgren Stale har en bred facklig bakgrund med lokala och centrala engagemang och började sin fackliga bana som vice ordförande i Sylf Östra Skåne 2007, där hon sedan blev ordförande. Hon har suttit i Läkarförbundets styrelse sedan 2014, som vice ordförande sedan 2018. Rydgren Stale är även ordförande i Läkarförbundets utbildnings- och forskningsråd. 

Karin Båtelson, som även är ordförande i Sjukhusläkarna, har ett år kvar på sin mandatperiod som förste vice ordförande. Till posten som andre vice ordförande valdes Marina Tuutma, som även är ordförande för Distriktsläkarföreningen. Marina Tuutma är specialist i allmänmedicin och har varit ledamot i Läkarförbundets styrelse i sex år. Hon har sin lokalfackliga hemvist i Värmland och är sedan tidigare ordförande i Läkarförbundets arbetslivsgrupp.

Ytterligare två nya ledamöter har valts in i Läkarförbundets styrelse. Emelie Hultberg, specialist i gynekologi och obstetrik inom NU-sjukvården och ordförande i Västra Götalands läkarförening, samt Ylva Sandström, specialist inom allmänmedicin, lokalfackligt aktiv i Stockholm samt ledamot i Distriktsläkarföreningens styrelse.

Sveriges läkarförbunds styrelse:

 • Sofia Rydgren Stale, ordförande
 • Karin Båtelson, vice ordförande
 • Marina Tuutma, andre vice ordförande
 • Emelie Hultberg, ledamot
 • Ylva Sandström, ledamot
 • Saad Rammo, ledamot
 • Erik Dahlman, ledamot
 • Torsten Mossberg, ledamot
 • Tina Crafoord, ledamot
 • Shokoufeh Manoucherpour, ledamot
 • Madeleine Liljegren, ledamot
 • Lars Rocksén, ledamot
 • Johan Styrud, ledamot
 • Sven Söderberg, ledamot


Sofia Rydgren Stale

Ålder: 44 år
Specialitet: överläkare i psykiatri
I vården: arbetar inom primärvården i Kristianstad
Tidigare i Läkarförbundet: Andre vice ordförande. Ordförande för Läkarförbundets utbildnings- och forskningsråd. Ledamot i Östra Skånes läkarförening. Ordförande Sylf Östra Skåne. 

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
 1. Trygghet på jobbet
 2. Unika försäkringar
 3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Pressrum
Sofia Rydgren Stale ny ordförande för Sveriges läkarförbund