Hoppa till innehåll

Eftermiddag och kväll måndag 22 april genomför vi ett planerat underhållsarbete kring inloggningen på slf.se. Störningar kan förekomma.

Pressrum
Varslen påverkar patientsäkerheten

Varslen påverkar patientsäkerheten

Varsel på Danderyd Sjukhus och Södersjukhuset. Johan Styrud, ordförande Stockholms läkarförening kommenterar.

Pressmeddelande
Varslen påverkar patientsäkerheten
Johan Styrud, ordförande Stockholms läkarförening

–Det här är förfärligt. Detta kommer att påverka patientsäkerheten, kvaliteten på hälso- och sjukvården och vårdproduktionen. Allt detta kommer att leda till mycket längre väntetider både till mottagningar och operation, säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening.

Det är oacceptabelt att varsla personal inom den redan hårt ansträngda vården. Särskilt med tanke på de tidigare redan kända varslen på Karolinska.

Oacceptabelt att Karolinska varslar 250 läkare

– Redan idag hålls verksamheten ihop av lojala medarbetare som anstränger sig till det yttersta för att läget i vården inte ska gå ut över patienterna. Varslen betyder att vi kommer att tappa kompetens och det kommer att märkas i decennier framåt, säger Johan Styrud, ordförande Stockholms läkarförening.

Varslet påverkar också antalet specialistkompetenta handledare. Det gör att även utbildningarna vid Karolinska institutet, KI påverkas.

–Om någon skulle påstå att patientsäkerheten inte påverkas är det rent nonsens, säger Johan Styrud. Var ärliga och säg att det påverkar både patientsäkerheten och vårdköerna. Allt annat är lögnaktigt, säger Johan Styrud.

Kontakt
Johan Styrud
ordförande Stockholms läkarförening
070-497 88 43
johan.styrud@slf.se

Läs mer om läkares arbetsmiljö på Trygg Vård:

Underläkare till storms mot sjukt system

Tid har blivit en bristvara

Vi får inte gehör för den verklighet vi beskriver

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare