Hoppa till innehåll
Pressrum
Virtuella Hemsjukhus? Ja, det finns! Se Sveriges läkarförbunds nya film

Virtuella Hemsjukhus? Ja, det finns! Se Sveriges läkarförbunds nya film

I serien ”Hur mår vården?” reser vi runt i Sverige och tar tempen på den svenska vården. I sex korta filmer möter vi patienter och tar del av deras berättelser. Den här gången får vi möta Per-Olof och hans syster som inte har behövt åka en enda gång till sjukhuset i Kalmar efter att han fick tillgång till hemsjukhuset.
Pressmeddelande
Virtuella Hemsjukhus? Ja, det finns!  Se Sveriges läkarförbunds nya film
Hur mår vården? Läkarförbundets serie om vården ur patientens, läkarens och vårdteamets ögon.

I serien ”Hur mår vården?” reser vi runt i Sverige och tar tempen på den svenska vården. I sex korta filmer möter vi patienter och tar del av deras berättelser.

Den här gången får vi möta Per-Olof och hans syster som inte har behövt åka en enda gång till sjukhuset i Kalmar efter att han fick tillgång till hemsjukhuset.

I Borgholm har man förändrat primärvården. Istället för att vårda svårt sjuka och äldre i olika vårdlokaler finns hemsjukhus.

Så här går det till: Om en patient kontaktar sjukhuset för att hen är orolig och har blivit sämre så kan patienten göra en så kallad hembesöksanmälan, om läget inte bedöms vara akut. Då garanteras vård i hemmet senast klockan 11.00 dagen efter.
Detta har resulterat i att många kan vårdas hemma istället för att sitta på akuten. Det ger en ökad trygghet, speciellt för äldre och multisjuka, som ofta har flera olika sorters mediciner, men inte vill hamna i sjukhusmiljö.

De patienter som är riktigt sjuka får en ökad kontinuitet och tätare kontakt med sin läkare samtidigt som de tillåts vara i hemmiljö. Slutresultatet blir en mer sammanhållen vård för den enskilda människan.

I serien ”Hur mår vården?” reser vi runt i Sverige och tar tempen på den svenska vården. I sex korta filmer möter vi patienter och tar del av deras berättelser. Genom dem kommer vi också i kontakt med läkare, annan vårdpersonal och anhöriga. Vi besöker vårdcentraler, sjukhus och annan verksamhet där vi får en inblick i patientens resa. Genom deras historier får du som tittare också möjlighet att förstå vad som har lett till en positiv förändring.

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Pressrum
Virtuella Hemsjukhus? Ja, det finns! Se Sveriges läkarförbunds nya film