fbpx

SPLF och Läkarförbundet har inte skattejuridisk kompetens och kan inte ge råd om hur olika avtalssituationer som enskilda medlemsföretag befinner sig i ska tolkas i momshänseende. Det finns mängder av svårtolkade avtalssituationer där det heller inte finns tydliga svar idag om vad som gäller. Den 1 juli i år börjar Skatteverket tillämpa den nya tolkningen, så omställningstiden är inte lång.

Om ditt företag överväger att göra ansökan om förhandsbesked till Skatterättsnämnden så rekommenderar vi att ni tar hjälp av skattejuridisk expertis i den processen, eftersom ett förhandsbesked får prejudicerande effekt och påverkar hela branschen. SPLF har kontakt med främst Advokatfirman Wåhlin, men kan även ge tips om andra skattejurister om ni har behov av juridiskt stöd. Vi är även glada om du kontaktar oss och håller oss informerade om eventuella juridiska processer. Detta för att vi skall kunna ha en överblick.

Vad gör SPLF?

Vår ambition är att ha överblick och övergripande kunskap samt att påverka Skatteverket och lagstiftarna. Vår förhoppning är att rättspraxis kan ge andra tolkningar av vad som är att betrakta som en vårdtjänst och därmed vara fortsatt befriade från moms.

De svenska lagstiftarna har tidigare slagit fast att alla led i vård och omsorg ska vara momsbefriade. Om Skatteverkets tolkning fastställs i rättspraxis anser vi att lagstiftningen måste ändras. Det nuvarande regelverket skapar orimliga snedvridningar av villkoren mellan privata vård- och omsorgsgivare och verksamheter i offentlig regi. Detta då landsting och kommuner får momskompensation krona för krona från staten, även för moms vid inhyrning av vårdpersonal, medan privata aktörer själva får stå för hela momskostnaden. Detta är prioriterade frågor som vi tar upp i våra möten med politiska beslutsfattare. Vi samverkar med Vårdföretagarna och mer information finns på deras hemsida.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.