Hoppa till innehåll
Nyheter
Momsförändring 1 juli?

Momsförändring 1 juli?

Skatteverkets ställningstagande angående moms vid inhyrning av vårdpersonal med anledning av en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen föranleder mängder av svåra frågor. Tyvärr finns idag inga klara svar. Läs mer här om SPLF:s syn på frågan.

Nyhet
Övriga nyheter
Skatteverkets ställningstagande kan komma att få stora konsekvenser för egenföretagare i vårdbranschen.

SPLF och Läkarförbundet har inte skattejuridisk kompetens och kan inte ge råd om hur olika avtalssituationer som enskilda medlemsföretag befinner sig i ska tolkas i momshänseende. Det finns mängder av svårtolkade avtalssituationer där det heller inte finns tydliga svar idag om vad som gäller. Den 1 juli i år börjar Skatteverket tillämpa den nya tolkningen, så omställningstiden är inte lång.

Om ditt företag överväger att göra ansökan om förhandsbesked till Skatterättsnämnden så rekommenderar vi att ni tar hjälp av skattejuridisk expertis i den processen, eftersom ett förhandsbesked får prejudicerande effekt och påverkar hela branschen. SPLF har kontakt med främst Advokatfirman Wåhlin, men kan även ge tips om andra skattejurister om ni har behov av juridiskt stöd. Vi är även glada om du kontaktar oss och håller oss informerade om eventuella juridiska processer. Detta för att vi skall kunna ha en överblick.

Vad gör SPLF?

Vår ambition är att ha överblick och övergripande kunskap samt att påverka Skatteverket och lagstiftarna. Vår förhoppning är att rättspraxis kan ge andra tolkningar av vad som är att betrakta som en vårdtjänst och därmed vara fortsatt befriade från moms.

De svenska lagstiftarna har tidigare slagit fast att alla led i vård och omsorg ska vara momsbefriade. Om Skatteverkets tolkning fastställs i rättspraxis anser vi att lagstiftningen måste ändras. Det nuvarande regelverket skapar orimliga snedvridningar av villkoren mellan privata vård- och omsorgsgivare och verksamheter i offentlig regi. Detta då landsting och kommuner får momskompensation krona för krona från staten, även för moms vid inhyrning av vårdpersonal, medan privata aktörer själva får stå för hela momskostnaden. Detta är prioriterade frågor som vi tar upp i våra möten med politiska beslutsfattare. Vi samverkar med Vårdföretagarna och mer information finns på deras hemsida.

Vad har hänt?

  • Högsta förvaltningsdomstolen har i dom den 7 juni 2018 (HFD 2018 ref. 41) konstaterat att ett bemanningsföretags uthyrning av vårdpersonal inte är sådana sjukvårdstjänster som omfattas av undantag från skatteplikt.
  • Skatteverket har i sitt ställningstagande 2018-10-25 redovisat sin syn på frågan.
  • Beslut på initiativ av Skatteverket som föranleds av ställningstagandet kommer inte avse redovisningsperioder före den 1 juli 2019.

Fler nyheter


Nyhetsbrev Mars 2024

Januari och februari har varit stabilt kalla och ogästvänliga, snö i vissa delar och iskallt regn samt hård blåst på andra ställen, men ändå är temperaturer på västkusten och i Skåne som vid en meteorologisk vår. Så rent statistiskt så …
Nyhetsbrev


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare