fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

En väl fungerande äldrevård måste utgå från de behov som varje individ har. Läkarförbundet anser att äldrevården måste förbättras, bland annat genom mer läkartid i de sköra äldres vård. Läkarförbundet bidrar till utformningen av vården på ett konstruktivt sätt. Mer läkartid i de sköra äldres sjukvård är målet. Läkarförbundet anser att:

  • En strukturerad anpassad äldrevård behöver införas som ska vara ett slags ”program” med systematisk samordning av vårdkedjor samt fortlöpande uppföljning av sköra äldres sjukdomsbild och läkemedelsanvändning.
  • Primärvården, med fast läkarkontakt ska ansvara för den anpassade äldresjukvården i en central och samordnande roll.
    Socialstyrelsen ska få uppdrag att ta fram riktlinjer för anpassad äldresjukvård.
  • Att patienterna erbjuds anpassad äldresjukvård efter en individuell bedömning av skörhet enligt kriterier som tas fram av Socialstyrelsen med stöd av ny forskning.
  • Äldrevårdsöverläkare i landstingen inrättas med uppgift att samordna den anpassade äldresjukvården och övervaka dess funktionssätt.
    Läkartiden i sköra äldres sjukvård ska öka. Nationella regler bör därför införas i vårdvalet som tydligt definierar läkarnas uppdrag i vården av de sköra äldre. Då kan även de stora regionala skillnaderna i äldresjukvårdens kvalitet minskas.
    Det framtida kompetensbehovet behöver ses över och diskuteras.
Ladda ner

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.