fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Den övergripande strukturen för läkarutbildningen följt av AT-tjänstgöring har inte förändrats sedan 1969. 2011 inleddes arbetet med att modernisera läkarutbildningen genom Stefan Lindgrens utredning med förslag på förbättringar av den svenska läkarutbildningen. Idag, nästan tio år senare står vi inför en helt ny legitimationsgivande, sexårig läkarutbildning. Höstterminen 2021 kommer de första studenterna att börja.

Utöver att utbildningen förlängs med en termin och blir legitimationsgivande faller kravet på AT-tjänstgöring bort och istället införs krav på bastjänstgöring som en första del i ST-tjänstgöringen vars minsta tid nu blir 5,5 år istället för 5 år som ST varit tidigare. I Sverige och i Europa finns tusentals svenska läkarstudenter som detta berör och många vet fortfarande inte vad detta kommer att innebära och hur framtiden kommer att se ut.

Samtliga lärosäten som bedriver läkarutbildning har inför den nya utbildningen behövt göra stora revideringar och inkomma med ansökan att få bedriva läkarutbildning till UKÄ.

I läkarkåren finns en oro för att framtidens nylegitimerade läkare inte kommer att vara på samma nivå som dagens läkare efter avklarad allmäntjänstgöring. Hur lärosätena planerar att säkerställa fullgod kompetens och lämplighet för läkaryrket är för många ännu en obesvarad fråga.

———–

Medverkande: Sofia Rydgren Stale, andre vice ordförande för Läkarförbundet. Charlotte Ejsing, Utredare/Project Manager på UKÄ. Bertil Lindahl, ordförande för programkommittén på läkarprogrammet i Uppsala. Fredrik Gustafsson, Ledamot för Sveriges läkarförbund Student

Bli medlem och få den bästa rådgivningen om lön och arbetsliv

När vi är många och samlade ökar våra möjligheter att forma framtidens hälso- och sjukvård.

Bli medlem idag!

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.