Hoppa till innehåll

Idag, 19/8, har Läkarförbundets medlemsadministration stängt. Som medlem kan du själv ändra dina uppgifter på Min sida och söka svar på frågor om ditt medlemskap i Frågor och svar.

Ett år kvar till nya läkarutbildningen

Se hela webbinariet här.

Den övergripande strukturen för läkarutbildningen följt av AT-tjänstgöring har inte förändrats sedan 1969. 2011 inleddes arbetet med att modernisera läkarutbildningen genom Stefan Lindgrens utredning med förslag på förbättringar av den svenska läkarutbildningen. Idag, nästan tio år senare står vi inför en helt ny legitimationsgivande, sexårig läkarutbildning. Höstterminen 2021 kommer de första studenterna att börja.

Utöver att utbildningen förlängs med en termin och blir legitimationsgivande faller kravet på AT-tjänstgöring bort och istället införs krav på bastjänstgöring som en första del i ST-tjänstgöringen vars minsta tid nu blir 5,5 år istället för 5 år som ST varit tidigare. I Sverige och i Europa finns tusentals svenska läkarstudenter som detta berör och många vet fortfarande inte vad detta kommer att innebära och hur framtiden kommer att se ut.

Samtliga lärosäten som bedriver läkarutbildning har inför den nya utbildningen behövt göra stora revideringar och inkomma med ansökan att få bedriva läkarutbildning till UKÄ.

I läkarkåren finns en oro för att framtidens nylegitimerade läkare inte kommer att vara på samma nivå som dagens läkare efter avklarad allmäntjänstgöring. Hur lärosätena planerar att säkerställa fullgod kompetens och lämplighet för läkaryrket är för många ännu en obesvarad fråga.

———–

Medverkande: Sofia Rydgren Stale, andre vice ordförande för Läkarförbundet. Charlotte Ejsing, Utredare/Project Manager på UKÄ. Bertil Lindahl, ordförande för programkommittén på läkarprogrammet i Uppsala. Fredrik Gustafsson, Ledamot för Sveriges läkarförbund Student