fbpx
Hoppa till innehåll

Kongressen Framtidens Specialistläkare är tillbaka!

Efter flera års uppehåll är kongressen som arrangeras av Framtidens specialistläkare (FSL) äntligen tillbaka. Moderna Läkare träffar Christina Christoffersen, en av eldsjälarna bakom evenemanget.
Text: Julia Borg
Fackligt

Hej Christina, vad kan vi förvänta oss?
Senaste FSL i sin originalform var 2018 och sedan kom pandemin. Det blev en vändpunkt för FSL, eftersom vi snabbt sadlade om och skapade våra digitala kurser som fortfarande är ruskigt populära. Nu är det äntligen dags för fysisk kongress igen. Vi har samlat kraft, sett över konceptet och utvecklat en ny modell som vi hoppas ska passa dagens läkare bra. Vi kan förvänta oss en kongress där det fysiska mötet är i fokus. Där vi bjuder på allt som den digi­tala kursen inte kan ge: möjlighet att ställa frågor, gruppdiskussioner, rollspel och nätverkande. Vi satsar nu på utbildning och fortbildning för alla läkare oavsett vart i karriären man befinner sig.

FSL kommer att arrangeras varje år framöver, varför satsar ni på årligt evenemang?
För att för­stärka positionen för FSL som en nationell arena för möten och samtal, där idéer kan utvecklas och erfarenheter kan spridas. Många idéer och ström­ningar behöver spridas snabbt så vi inte tappar tempo inom sjukvården. När vi ger kongressen varje år skapar vi kontinuitet och den blir en pålitlig fast punkt där alla kan komma och samla inspiration inför vintersäsongens utmaningar. FSL samlar ALLA läkare samt stora aktörer i läkarvärlden - fackförbundet, Lipus, Socialstyrelsen och studie­rektorsnätverk, chefsnätverk och så vidare.

Vilka kurser kommer man att kunna gå som ST-läkare?
På årets kongress kommer man att kunna gå kommu­nikationskurs och likarättskurs. Vi ger även en hand­ledarkurs som varmt rekommenderas till både ST-­läkare och specialister. Vi jobbar även nu på att kunna erbjuda en ledarskapskurs, eftersom tisdagens kommunikationskurs redan är fullsatt – mer om detta kommer ut via hemsidan och sociala medier.

"Idéer och strömningar behöver spridas snabbt så vi inte tappar tempo inom sjukvården."

Det blir även fria föredrag under torsdagen: Kun­skapsstyrning, ”gaffelmottagning”, hot och våld i vården, instagramsuccessen EKG-kurvan, stress­hantering för läkare och mindfulness inklusive en ”prova-på” session.

Något föredrag som du särskilt vill rekommendera?
Jag vill slå ett slag för presentationen av det nya dokumentationssystemet Mercator, som låter ST-läkaren hålla koll på alla sina utbildningsaktiviteter, randningar, kursintyg och bedömningar på ett och samma ställe. Hand­ledarna kan signera dina bedömningar med BankID, studierektorer kan kalla till möten och du kan anmäla dig till kurser och spara intyg. I slutändan kommer systemet själv att generera de blanketter du behöver skicka in till Socialstyrelsen för att uppnå specialistkompetens. Wow! 

Varför ska jag som underläkare dra med min handledare till FSL? 
För att allt blir bättre när man gör det tillsammans – även att lära sig. Inom de övergripande delmålen för ST-utbildning behövs uppfräschning och uppdatering av kunskapen, även för oss som är specialister. Varför inte fortbilda sig under trevligt umgänge med sin ST-adept och andra kollegor? Kongressen ska attrahera alla läkare och skapa ålders- och kompetensövergripande nätverk. Vi tror detta behövs för att vi ska kunna vara innovativa och ta svensk sjukvård in i framtiden.

Vad ser du mest fram emot?
Jag ser fram emot att se arenan fyllas med människor som vill mötas. Att se gensvaret i publikens ansikten när det som händer på scenen greppar tag i hjärtat och flyttar gränser. Vi läkare betyder mycket för samhället och vi måste orka med vår uppgift. Vi behöver få inspiration och samla kraft från var­andra. FSL och Malmö Arena kan ge oss allt detta om vi vill. 

Mer från Moderna Läkare

Läkare bland algoritmer

Tema Vi står inför en ny teknisk revolution där AI kommer att ta allt större plats, vare sig vi vill det eller inte. Vad kommer det att betyda i sjukvården? Moderna Läkare har pratat med tre läkare om deras syn på …

Tappade specialist­­år i krisens spår

Fackligt SYLF-enkät visar sparkravens konsekvenser för ST-läkarna Legitimerade läkare före ST drabbas hårdast i regionernas inflationshantering genom uteblivna anställningar. Samtidigt försämras arbetsvillkoren ytterligare i en redan ansträngd sjukvård, och utbildningskvaliteten försämras. Det visar en enkät ställd till legitimerade medlemmar i SYLF.

Att driva förändring på sin arbetsplats

Tema Trots att övertidsersättning är en självklarhet enligt vårt kollektivavtal, är det vanligt att det ändå kommer upp till diskussion vid nyanställning. Fredrik Rosenqvist, SYLF Värmlands vice ordförande, berättar hur man lyckades få arbetsgivaren att förstå att rätten till övertid inte …

Moderna Läkare Finder: Imal Amiri

Moderna Läkare Finder Moderna Läkare presenterar Finder: Imal Amiri är en 33-årig ST-läkare i geriatrik, som letar efter någon att drömma stort och planera för framtiden med. Letar du också efter kärleken? Se hit!

SYLF uppdaterar Schysst rekrytering

Fackligt Schysst rekrytering är en välkänd utmärkelse för arbetsgivarna och en kvalitetsstämpel för blivande AT-läkare när de väljer var de söker AT. SYLF uppgraderar nu utmärkelsen Schysst Rekrytering inför 2025 års utmärkelse. Läs mer om hur och varför!

KBT för läkare – så lär du dig sunt självhävdande

Reportage Läkaryrket placerar dig i patientsituationer som kan vara ångestskapande och göra arbetet svårare i längden. Psykologen och författaren Olle Wadström har skrivit boken "KBT för läkare" som handlar om bland annat just detta.