Hoppa till innehåll
Nyheter
Läkarförbundet och SYLF på DN Debatt

Läkarförbundet och SYLF på DN Debatt

I en nyligen lanserad rapport uppger nästan 30 procent av Sveriges yngre läkare att det är ganska eller mycket troligt att de inom fem år kommer att lämna hälso- och sjukvården, skriver Heidi Stensmyren Läkarförbundet och Madeleine Liljegren SYLF på DN Debatt.

Nyhet

Förutom väntetiderna för att få AT är skälen hög arbetsbelastning och stort ansvar i kombination med små möjligheter att påverka arbetstider och arbetssituation. Därtill kommer ett brett missnöje med såväl lönenivåer som löneutveckling. Svensk hälso- och sjukvård uppfattas helt enkelt inte som en attraktiv arbetsgivare.

Att en tredjedel av våra yngre läkarkollegor överväger att lämna hälso- och sjuk­vården är oerhört allvarligt. Om Sverige ska kunna erbjuda en god vård i framtiden behöver vi på allvar ta tag i problemen som läkarkåren möter. I artikeln lyfter SYLF och Läkarförbundet fem konkreta åtgärder för att vända utvecklingen.

Läs mer:


Fler nyheter


Nära var fjärde läkare överväger lämna yrket

En majoritet av läkarna är oroliga för att besparingarna kommer att ha negativ inverkan på möjligheterna att behålla och rekrytera personal. Nära en av fyra uppger att de överväger att lämna yrket, och en nästan dubbelt så hög andel funderar …
Nyheter

Hälften av regionerna har inte mål om fast läkarkontakt

Endast tio av landets regioner har fattat beslut om att sträva mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården. Och bara tre av dessa har handlingsplaner för att nå målet, trots att regeringen ställt krav på redovisning av arbetet. Det …
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare