Hoppa till innehåll
Nyheter
Krislägesavtalet förhandlas om

Krislägesavtalet förhandlas om

Förhandlingar pågår just nu mellan Läkarförbundet och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) för att komma överens om ett nytt krislägesavtal. Läkarförbundet förhandlar hårt för ett avtal som bättre säkerställer möjligheter till vila och återhämtning.

Nyhet

Förhandlingarna skulle ha varit klara men har förlängts till den 9:e juni för att öka möjligheterna att bli eniga. Om parterna inte kommer överens kan avtalet sägas upp och sluta gälla den 1 september.

– Vi är inne i ett väldigt intensivt förhandlingsskede och har ännu inte kommit i hamn med förhandlingarna. Ett problem under pandemin har varit att avtalet inte är designat för långa utdragna skeenden, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.

Krislägesavtalet kom till efter de omfattande skogsbränderna 2018 för att få ett regelverk för avsteg från kollektivavtalen under kriser. Avtalet är idag inte anpassat efter en långvarig kris.

– Vårt mål med förhandlingarna är att på ett bättre sätt kunna säkerställa vila och återhämtning. Det har varit de tuffa bitarna, säger Sofia Rydgren Stale.


Fler nyheter


Nära var fjärde läkare överväger lämna yrket

En majoritet av läkarna är oroliga för att besparingarna kommer att ha negativ inverkan på möjligheterna att behålla och rekrytera personal. Nära en av fyra uppger att de överväger att lämna yrket, och en nästan dubbelt så hög andel funderar …
Nyheter

Hälften av regionerna har inte mål om fast läkarkontakt

Endast tio av landets regioner har fattat beslut om att sträva mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården. Och bara tre av dessa har handlingsplaner för att nå målet, trots att regeringen ställt krav på redovisning av arbetet. Det …
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare