Hoppa till innehåll
Nyheter
Nytt fristående nätverk

Läkarförbundet gratulerar nätverket Vem tar hand om Doktorn?

Nätverket "Vem tar hand om doktorn?", som nyligen officiellt blev en del av Sveriges Läkarförbund, fyller 5 år. Nätverkets gedigna arbete med stressrelaterad ohälsa bland läkare engagerar tusentals läkare som tillsammans lyfter, tipsar och stöttar varandra i stort och smått.
Nyhet
Foto: privat

Vem tar hand om Doktorn? bildades i augusti 2017 som en resegrupp med syfte att fokusera på läkares egen hälsa och välbefinnande. Nätverkets nav är en mycket aktiv sluten Facebookgrupp vars medlemsantal stigit från 500 till över 9000 medlemmar på 5 år. Förutom det har nätverket arrangerat och genomfört en lång rad olika aktiviteter – som utbildningar av varierande längd och karaktär, resor, föreläsningar, novelltävling och sociala event – och grundarna är flitigt anlitade föreläsare och paneldeltagare.

I Facebookgruppen bildas ständigt mindre stödgrupper med olika teman – exempelvis föräldrar med småbarn, läkare med egen sjukdom eller andra gemensamma nämnare.

Nätverkets stora kioskvältare är anonyma inlägg, som i tider av osäkra arbetsförhållanden blir alltmer använt. Både unga och äldre kollegor vågar inte röja sin identitet, av rädsla för att inte få jobb i framtiden eller att arbetskamrater eller den egna chefen är med i gruppen.

En annan grundbult i verksamheten är fysisk aktivitet både som pausinslag och konkreta träningspass exempelvis under resor och utbildningstillfällen. Andra aktiviteter är återhämtning med medveten närvaro, reflektioner kring självomhändertagande och kollegialt stöd.

Sedan starten har grundarna Jill Taube och Maria Zetterlund arbetat närmast dagligen med att moderera gruppen och planera och genomföra all annan verksamhet.

Vår tacksamhet gentemot kollegorna i gruppen är stor – ett förtroende att förvalta, säger de stolta!

Vem tar hand om Doktorn?

Nätverket Vem tar hand om Doktorn? blev ett fristående nätverk i Sveriges läkarförbund i augusti 2022.

Fler nyheter


Vårdkrisen började långt innan inflationen skenade

I en intervju med SVT framhöll statsminister Ulf Kristersson att han inte ville kalla det allvarliga läget inom vården för en vårdkris. Statsministern menade att sjukvården har det tufft varje sommar och framhöll att den nuvarande krisen inom vården i …
Nyheter

Läkarförbundet lyfter god och nära vård på Almedalen

Idag arrangerar Läkarförbundet ett seminarium om skälen till att omställningen till god och nära vård går så långsamt. En utgångspunkt för samtalet är förbundets kartläggning av regionernas arbete mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården.
Nyheter

Almedalsseminarium: Vad innebär Natos krav på svensk sjukvård?

Onsdag 26 juni arrangerade Läkarförbundet ett seminarium om vilka krav som ställs på svensk sjukvård i och med medlemskapet i Nato. En utgångpunkt var förbundets nya undersökning som visar att få läkare känner till om arbetsgivaren har en plan för …
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare