Hoppa till innehåll
Nyheter
Viktiga nyheter i tjänstepensionsavtalet från 1 januari

Viktiga nyheter i tjänstepensionsavtalet från 1 januari

Från och med 1 januari 2023 kommer de flesta nyanställda inom kommun och region eller är anställda hos arbetsgivare som tillämpar kommunala avtal att omfattas av det helt avgiftsbestämda tjänstepensionsavtalet AKAP-KR (tidigare benämnt AKAP-KL). Samtidigt höjs pensionsavsättningen i avtalet med 1,5 procent.
Nyhet

Redan anställda som har ett påbörjat intjänande av förmånsbestämd pension inom ramen för KAP-KL kommer dock fortsatt att omfattas av KAP-KL. Anledningen till detta är att det kan vara ofördelaktigt för den slutliga pensionen att avbryta ett påbörjat förmånsbestämt intjänande.

Från och med 1 januari 2023 ändras även uttagsreglerna i de kommunala tjänstepensionsavtalen.

Det är nu i början av året som du får besked från din arbetsgivare om du fortsatt omfattas av KAP-KL från och med 1 januari 2023. 

Under tiden april-maj kommer du att ges möjlighet att byta till avgiftsbestämd pension. Mer information kommer att publiceras under våren. Om du överväger att byta måste du ta del av denna viktiga information.

Kontaktperson

  1. Medlemsrådgivningen
    Hjälp med fackliga och juridiska frågor, få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

Fler nyheter


Nära var fjärde läkare överväger lämna yrket

En majoritet av läkarna är oroliga för att besparingarna kommer att ha negativ inverkan på möjligheterna att behålla och rekrytera personal. Nära en av fyra uppger att de överväger att lämna yrket, och en nästan dubbelt så hög andel funderar …
Nyheter

Hälften av regionerna har inte mål om fast läkarkontakt

Endast tio av landets regioner har fattat beslut om att sträva mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården. Och bara tre av dessa har handlingsplaner för att nå målet, trots att regeringen ställt krav på redovisning av arbetet. Det …
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Viktiga nyheter i tjänstepensionsavtalet från 1 januari