Hoppa till innehåll
Nyheter
Fler läkare söker sig utomlands

Fler läkare söker sig utomlands

I en artikel i Läkartidningen kommenterar Sofia Rydgren Stale rapporterna om att fler läkare ansöker om att få arbeta i andra länder.
Nyhet
210219 En korridor på Liljeholmens vårdcentral den 19 februari 2021 i Stockholm. Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN / COP 201 / ES0012

– Det är en utveckling vi har varnat för under en längre period. Tar man inte hand om personalen söker den sig någon annanstans. Tyvärr tror jag att det är en trend som kommer att hålla i sig om det inte sker någon markant förbättring av arbetsmiljö och villkor inom den svenska sjukvården.

Antalet svenska läkare som sökte norsk legitimation ökade med 125 procent i år jämfört med samma period förra året, och en ökning har skett sedan 2022. Det visar en sammanställning från Dagens Medicin. Mycket pekar på att stopp för hyrpersonal i regioner runt om i landet och det nya nationella hyrbemanningsavtalet är viktiga skäl.

– Vi har många medlemmar som är inhyrda. De är frustrerade över hur de behandlas. Samtidigt ökar arbetsbelastningen för de som är anställda när hyrstopp införs. Om regionerna på allvar vill minska beroendet av inhyrd personal måste de förbättra arbetsmiljön och villkoren, det är viktiga anledningar till att läkare väljer bort regionerna som arbetsgivare. 

Läkarförbundet satt med i en referensgrupp för det nya avtalet men lämnade den då förbundet upplevde att det saknades reella möjligheter att påverka. Framför allt var Läkarförbundet kritiskt till karensreglerna och bristen på flexibilitet i ersättningen för arbete i olika delar av landet.

– I grunden är det bra för kontinuiteten att andelen inhyrd personal inte är för hög, men det får inte ske på bekostnad av en hållbar bemanning. Hyrpersonal är en viktig resurs, framför allt vid arbetstoppar och bristsituationer, säger Sofia Rydgren Stale.


Fler nyheter



Vårdkrisen började långt innan inflationen skenade

I en intervju med SVT framhöll statsminister Ulf Kristersson att han inte ville kalla det allvarliga läget inom vården för en vårdkris. Statsministern menade att sjukvården har det tufft varje sommar och framhöll att den nuvarande krisen inom vården i …
Nyheter

Läkarförbundet lyfter god och nära vård på Almedalen

Idag arrangerar Läkarförbundet ett seminarium om skälen till att omställningen till god och nära vård går så långsamt. En utgångspunkt för samtalet är förbundets kartläggning av regionernas arbete mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare