Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Mentorprogram

Läkarförbundet arrangerar ett mentorprogram skräddarsytt för läkare som är chefer. Mentorprogrammet syftar till att använda mer erfarna chefers kunskap, erfarenhet och nätverk för att stärka nya chefer i sitt ledarskap samt att utveckla deltagarnas coachande förhållningssätt som ledare.

Just nu är mentorprogrammet vilande.

Kort om mentorprogrammet

Mentorprogrammet syftar till att använda mer erfarna chefers kunskap, erfarenhet och nätverk för att stärka nya chefer i sitt ledarskap samt att utveckla deltagarnas coachande förhållningssätt som ledare.

Resultatmål adepterna

  • en ökad trygghet i sitt ledarskap
  • ha utvecklat sitt coachande förhållningssätt
  • skapat viktiga nätverk

Resultatmål mentorerna

  • använda sina kunskaper och erfarenheter för att stärka adepten i chefsrollen
  • utvecklat sitt coachande förhållningssätt genom att agera mentor
  • skapat viktiga nätverk

Programmet är exklusivt för medlemmar i Läkarförbundet. Som adept betalar du 5000 kronor inklusive moms, för ditt deltagande. Mentorernas medverkan är kostnadsfri. Resor står deltagarna för själva.

Ansökan och besked om plats

Programmet erbjuder plats för upp till 30 deltagare: 15 adepter och 15 mentorer. Observera att Sveriges läkarförbund inte kan garantera deltagande, tidigare år har det varit fler sökande än antal platser.

Vem kan bli adept? För att delta som adept i programmet finns följande kriterier uppsatta:

  • Är medlem i Sveriges Läkarförbund
  • Arbetar som chef med personalansvar
  • Har varit minst 6 månader och max 2 år i sin nya chefsroll
  • Har en inre drivkraft att vilja utveckla sitt eget ledarskap
  • Är nyfiken på att lära sig något nytt

Du måste vara beredd på att avsätta tid för att träffa din mentor samt delta i alla gemensamma träffar. Totalt rör dig sig om cirka 35 timmar under ett år.

Vem kan bli mentor? För att delta som mentor i programmet finns följande kriterier uppsatta:

  • Är medlem i Sveriges Läkarförbund
  • Minst 4 års erfarenhet som chef med personalansvar
  • Har en stark drivkraft och vilja att utveckla sitt eget och andras ledarskap
  • Är öppen och delar gärna med sig av erfarenheter

Även mentorn måste vara beredd på att avsätta tid för att träffa sin adept samt delta i alla gemensamma träffar. Totalt rör dig sig om cirka 35 timmar under ett år.

Hur görs urval och matchning? Sveriges läkarförbund samarbetspartner Takeachange genomför urval och matchning inför programmet. Matchningen görs utifrån följande kriterier i fallande ordning:

  • Geografisk närhet/tillgänglighet
  • Rapporterar till olika chefer/är i olika organisationer
  • Mentorns erfarenhet matchas med adeptens utvecklingsbehov
  • Individuellt önskemål vad avser specialiseringar (arbetar i samma eller olika)

Matchningen eftersträvas alltid att bli så bra som möjligt utifrån ovan kriterier, men vissa kompromisser kan ibland behöva göras. Matchningen meddelas vid första träffen.

 


Att vara mentor till unga chefer ger mycket tillbaka

En grupp yngre chefer får regelbundet träffa höga erfarna chefer för att utvecklas i sitt ledarskap.

”Lösningarna trillar ner när adepterna får verbalisera. Det ger mig mycket också.”
säger Kristina Myhr Eriksson.

”Det är viktigt att adepten känner att hen kan utvecklas utifrån sin egen personlighet med styrkor och svagheter. Efter hand slipas kantigheter bort”
säger Lena Karlsson.

”Vi arbetar mycket med att få balans i livet. Man kan göra allt, men inte allt samtidigt”
säger Görel Nergelius.

Det har tidvis varit svårt att locka läkare att bli chefer. Det tar tolv år att bli färdig specialistläkare, sen ska den kliniska och den akademiska karriären hållas igång. En del börjar doktorera under AT- eller ST-tjänstgöringen; att då bli chef med personal- och budgetansvar kan kännas som ett steg i fel riktning. Att få förfinas och utvecklas som specialist och forskare är för många mer lockande. Men det börjar vända.

”Det måste finnas riktiga förutsättningar för att bli chef med bra stöd”
säger Lena Karlsson.

Förr hade höga chefer ofta både ett eget administrativt stöd och ett eget HR-stöd. Idag har många medicinska sekreterare försvunnit och hr-specialisterna arbetar på egna avdelningar.

Kristina Myhr Eriksson anser att alla läkare är ledare i och med att de har det medicinska ansvaret, men steget till att bli chef kan vara stort. Hon ville använda alla de erfarenheter hon har och bli ett bollplank, en förebild för unga läkare som vill bli chefer. Under dessa möten gör mentorerna på lite olika vis, Görel och hennes adept, som är chef över barnkirurgen, brukar utgå ifrån ett case.

 

”Jag har varit chef i många år. Det är viktigt att unga läkare tar på sig ett chefsuppdrag och att de förstår hur skrået fungerar. Jag har ofta sett hur unga chefer går in med stor entusiasm i uppdraget och sen hamnar i en svacka för att därefter landa i en ’mellannivå’. Det kan vara bra att förstå att detta är vanligt så att de nya cheferna inte tappar sugen”
säger Mikael Rolfs.

Överläkaren Lars Hagman såg sig som specialist och ledare, men inte alls som ett chefsämne. ”Jag ville gärna dela med mig av att även om man inte alls tror att man är ett chefsämne så kan många bli bra chefer. Jag tycker att läkare, som är den profession som har den högsta medicinska kompetensen, ska vara chefer i vården.” Men Lars Hagman menar att det finns en baksida; läkare som är chefer får högre krav på sig än andra professioner.

”För att vara chef i medicinsk verksamhet måste du ha mandat bland läkare. Du måste vara läkare för att kunna styra läkare. Vi behöver inspirera unga läkare att ta på sig ett chefsansvar”
menar Lars Hagman.

Som mentorer arbetar de ofta med konkreta problem som adepterna har. Det kan exempelvis vara utmaningar kring medarbetare eller livspusslet. Mikael Rolfs utgår ofta från ett case, att försökta ha ett tema, men varje gång var det något annat som dök upp. Hur ska man förhålla sig till det eller detta? Då utgick man från det istället och det blev väldigt bra.

Mentorerna är ense om att det bör gå att ta på sig ett chefskap och samtidigt arbeta kliniskt.

”Det har varit mycket tillfredställande att få dela med sig och att öva på att inte lägga sin egen lösning på adepternas problem utan att lyfta och vända på allt och låta dem själva komma fram till svaren”
säger Mikael Rolfs.

Alla fem mentorer är överens om att det är prestigelösa möten, som ger mycket och att det är lyxigt att få ta sig den här tiden som utvecklar såväl mentor som adept och i förlängningen hela hälso- och sjukvården. De rekommenderar varmt andra erfarna chefer att bli mentorer i Läkarförbundets mentorprogram för chefer.

Läs mer:

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare