Hoppa till innehåll
Hur mår vården?

Herbert 4 år behöver en fast läkare

Typ 1 diabetes är en kronisk livshotande sjukdom som främst drabbar barn och ungdomar. Trots dagliga kontroller och täta behandlingar kan allvarliga och oförutsedda komplikationer inträffa. Det skapar stress och oro hos vårdnadshavare som hela tiden måste ha koll på barnets tillstånd. Kontakten med vården varierar dessutom och familjer får ofta träffa nya läkare och sjuksköterskor.

Vi möter Herbert 4 år som fick diagnosen typ 1 diabetes redan som ettåring efter ett minst sagt dramatiskt händelseförlopp. Det började med att mamma Åsa tog honom till närakuten och berättade att han blivit smalare och haft svår diarré, men de blev hemskickade utan att prover togs. Två dagar senare hade Herbert en 1-årskontroll på BVC. Åsa berättade då om symtomen och att Herbert hade varit ovanligt gnällig de senaste dagarna. En snabb och enkel undersökning gjordes och man kom fram till att allt var ok. De blev hemskickade och inga prover togs.

Några dagar senare var Åsa ute och gick med Herbert i vagnen, hon tyckte att han var väldigt trött och plötsligt rullade Herberts ögon bakåt. Det hon inte förstod var att han hade hamnat i koma. Åsa ringde 1177 och beskrev hans tillstånd och blev rekommenderad att uppsöka akutvård. Om Åsa inte hade gjort det så hade inte Herbert levt idag. När de kom in på akuten var Herbert medvetslös och i så dåligt skick att han fick ligga på intensiven i en vecka.

Idag är Herbert 4 år gammal men resan har inte varit problemfri. Det handlar bland annat om återkallelser som inte blivit av på grund av personalbrist och omstruktureringar. Dessutom har Herbert, sedan han fick sin diagnos, haft mellan 5-7 läkare och olika sjuksköterskor. Något föräldrarna upplever väldigt negativt, till och med oacceptabelt med ett så sjukt barn, samtidigt som de inser att läkarna är överbelastade och inte hinner med. Men nu verkar de ha kommit i kontakt med en läkare som de förhoppningsvis får ”behålla”.


Hur mår vården?

I serien ”Hur mår vården?” reser vi runt i Sverige och tar tempen på den svenska vården. Vi möter patienter och tar del av deras berättelser. Genom dem kommer vi också i kontakt med läkare, vårdpersonal och anhöriga.

Vårdplatsbristen tvingade Therese att föda i Finland

Therese bor i Falköping med sin man och deras tre barn. När hon är gravid med sitt fjärde …

Vändpunkten för cancersjuka Charlotta är en fast läkare

Charlotta upptäcker vid 35-års ålder en knöl i sitt högra bröst. Hon är mitt i livet: gift, har …

Personer med psykisk ohälsa måste få rätt hjälp i tid

Psykisk ohälsa är ett växande samhällsproblem. Vardagen kan bli ohållbar för den som drabbas, samtidigt som vården inte …

Virtuella Hemsjukhus? Ja, det finns!

I Borgholm har man förändrat primärvården. Istället för att vårda svårt sjuka och äldre i olika vårdlokaler finns …

Szimone har haft över 70 läkarkontakter

Szimone Robertsson är 21 år gammal och lider av den obotliga sjukdomen EDS Ehlers Danlos Syndrom. Hon har …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare