Hoppa till innehåll
Hur mår vården?

Vändpunkten för cancersjuka Charlotta är en fast läkare

Charlotta upptäcker vid 35-års ålder en knöl i sitt högra bröst. Hon är mitt i livet: gift, har hus och tre små barn. På vårdcentralen undersöks hon och läkaren konstaterar att det är cancer. Läkaren ringer för att boka tid för vidare undersökningar men tiden hon får är först om två veckor. Hon hör i läkarens röst hur han försöker trycka på att det är bråttom, men utan att lyckas ändra tiden. Charlotta ringer själv till cancer-mottagningen och berättar hur rädd hon är, att hon varken kan sova, äta eller vara mamma och att hon mår riktigt dåligt. Hon får en återbudstid dagen därpå.
Det blir mammografi, ultraljud och biopsi. En operation planeras in och höger bröst opereras bort.

Cancer drabbar många svenskar varje år, direkt och indirekt

En tid efter det att Charlotta genomgått sin operation får hon en kallelse till sjukhuset. Charlotta tar för givet att det är en standardkoll och tar med sig äldsta sonen. Väl på plats får hon reda på att de ska titta på knölen i halsen som de har upptäckt på röntgen. Ingen har meddelat henne om anledningen till besöket och Charlotta bryter ihop totalt. Hon får sköldkörteln bortopererad och genomgår cellgiftsbehandling. Hon gör även ett graviditetstest för säkerhets skull och det visar sig att hon är gravid i vecka 18.

Charlotta har varit med om mycket och slussats runt mellan många olika läkare. Mitt i detta träffade hon överläkaren Nils. Han blir hennes fasta läkare och klippa genom behandlingen. I det här avsnittet berättar Charlotta sin historia och Nils ger sin syn på vad som kan bli bättre inom cancervården. Han menar att kontinuitet är avgörande och att alla patienter förtjänar att få en egen läkare.


Hur mår vården?

I serien ”Hur mår vården?” reser vi runt i Sverige och tar tempen på den svenska vården. Vi möter patienter och tar del av deras berättelser. Genom dem kommer vi också i kontakt med läkare, vårdpersonal och anhöriga.

Vårdplatsbristen tvingade Therese att föda i Finland

Therese bor i Falköping med sin man och deras tre barn. När hon är gravid med sitt fjärde …

Herbert 4 år behöver en fast läkare

Typ 1 diabetes är en kronisk livshotande sjukdom som främst drabbar barn och ungdomar. Trots dagliga kontroller och …

Personer med psykisk ohälsa måste få rätt hjälp i tid

Psykisk ohälsa är ett växande samhällsproblem. Vardagen kan bli ohållbar för den som drabbas, samtidigt som vården inte …

Virtuella Hemsjukhus? Ja, det finns!

I Borgholm har man förändrat primärvården. Istället för att vårda svårt sjuka och äldre i olika vårdlokaler finns …

Szimone har haft över 70 läkarkontakter

Szimone Robertsson är 21 år gammal och lider av den obotliga sjukdomen EDS Ehlers Danlos Syndrom. Hon har …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare