Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Hur mår vården?

Vårdplatsbristen tvingade Therese att föda i Finland

Therese bor i Falköping med sin man och deras tre barn. När hon är gravid med sitt fjärde barn, Oskar, får hon beskedet att hon kommer att föda för tidigt, eventuellt redan i vecka 34. Hon läggs in på Eskilstuna lasarett men flyttas därefter till Karolinska eftersom det finns tecken på att hon kanske kommer att föda redan i vecka 24. Therese låg på Karolinska i en vecka. Hon hade precis lärt känna personalen och de andra föräldrarna när beskedet kom att hon på grund av platsbrist skulle flyttas ännu en gång. Hon läggs in på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Efter två veckor i Uppsala, när födseln sakta kryper närmare, kommer beskedet att hon nu ska flyttas till Åbo, återigen på grund av brist på vårdplatser. Therese tänkte högt: ”Åbo, var i Sverige ligger det?” Hon hade inte en tanke på att hon skulle behöva åka till ett annat land för att föda sitt barn. Therese vägrade, men flögs till slut ändå till Åbo. Dagen efter föddes Oskar med kejsarsnitt, i Åbo. Här kunde resan ha varit över, men efter förlossningen flyttades Oskar och Therese tre gånger till. Då vägde Oskar bara 700 gram.

Idag är Oskar 16 månader och ska snart börja förskolan, om allt går som det ska. Therese är väldigt tacksam över att Oskar idag mår bra. Samtidigt är hon medveten om de risker han utsattes för på grund av platsbristen. Hon vet att det kunde ha slutat med det värsta tänkbara. Därför vill Therese att det hon varit med om ska belysas i hopp om att ingen ska behöva genomlida något liknande. Hon undrar också varför ingen informerade henne om att detta överhuvudtaget var ett möjligt scenario, att tvingas föda sitt barn utomlands.


Hur mår vården?

I serien ”Hur mår vården?” reser vi runt i Sverige och tar tempen på den svenska vården. Vi möter patienter och tar del av deras berättelser. Genom dem kommer vi också i kontakt med läkare, vårdpersonal och anhöriga.

Vändpunkten för cancersjuka Charlotta är en fast läkare

Charlotta upptäcker vid 35-års ålder en knöl i sitt högra bröst. Hon är mitt i livet: gift, har …

Herbert 4 år behöver en fast läkare

Typ 1 diabetes är en kronisk livshotande sjukdom som främst drabbar barn och ungdomar. Trots dagliga kontroller och …

Personer med psykisk ohälsa måste få rätt hjälp i tid

Psykisk ohälsa är ett växande samhällsproblem. Vardagen kan bli ohållbar för den som drabbas, samtidigt som vården inte …

Virtuella Hemsjukhus? Ja, det finns!

I Borgholm har man förändrat primärvården. Istället för att vårda svårt sjuka och äldre i olika vårdlokaler finns …

Szimone har haft över 70 läkarkontakter

Szimone Robertsson är 21 år gammal och lider av den obotliga sjukdomen EDS Ehlers Danlos Syndrom. Hon har …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare