Hoppa till innehåll

Vi är professions- och fackförbundet för alla läkare

Läkarförbundet jobbar för att du som är läkare ska ha trygga arbetsvillkor, bra lön och goda utvecklingsmöjligheter under hela din karriär.

8 av 10 läkare är med

Vid förhandlingsbordet räknas varje medlem. Tillsammans har vi kraften att driva svensk hälso- och sjukvård framåt och stärka dina villkor som läkare.

Råd och stöd i yrket

Som medlem har du alltid tillgång till personlig och kvalificerad rådgivning. Vi kan avtal, arbetsmiljö, utbildning, anställningsvillkor, arbetsrätt och sjukvårdsjuridik.

Ovärderliga nätverk

Som medlem i Sveriges läkarförbund är du även medlem i en lokalförening samt en yrkesförening beroende på var du befinner dig i karriären och på vilken plats du studerar eller arbetar. På så sätt kan vi ge dig bäst möjliga råd och stöd under hela ditt yrkesliv. Du kan även välja att vara med i en eller flera specialitetsföreningar, intresseföreningar och fristående nätverk.

– När Läkarförbundet driver frågor gemensamt ger det tyngd. Dessutom ger facket andra former av stöd som är viktigt i min anställning, alltifrån försäkringar till olika verktyg.

Louise Karlsson
ST-läkare och ordförande i SYLF Göteborg

– Läkarförbundet handlar om mycket mer än bara lön. Frågor om arbetsmiljö och goda villkor måste drivas av oss som ett kollektiv. Det är tillsammans som vi skapar en bättre framtid.

Karolina Granfelt Boman
Onkolog och ordförande i Läkarförbundet Skåne

– Varmt välkommen att bli medlem! Ju fler vi är, desto bättre förutsättningar får vi att förbättra dina villkor och påverka utvecklingen av svensk hälso- och sjukvård.

Sofia Rydgren Stale
Överläkare i psykiatri och ordförande i Läkarförbundet

Frågor och svar

Läkarförbundets medlemsavgift baseras på var i karriären du befinner dig och vilka föreningar som ingår. I vissa fall har du rätt till reducerad medlemsavgift.

Läkarförbundets politik syftar till ökad tillgänglighet, säkerhet och kvalitet i vården.

Se frågor som Läkarförbundet driver

Enligt Läkarförbundets stadgar behöver du även vara med i en lokalförening och en yrkesförening. Detta för att vi ska kunna ge dig bästa möjliga råd och stöd under hela ditt yrkesliv.

Läkarförbundet har 25 lokalavdelningar som företräder dig som yrkesverksam medlem gentemot din arbetsgivare, exempelvis i samband med lönerevision eller andra fackliga frågor. Du är alltid medlem i den lokalförening som finns där du huvudsakligen arbetar.

Du är också med i en av Läkarförbundets åtta yrkesföreningar. Från läkarexamen fram till att du är färdig specialist är du med i Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF), därefter väljer du yrkesförening beroende på var du är anställd.

Det är frivilligt, men för att inkomstförsäkringen ska gälla behöver du även vara medlem i Akademikernas a-kassa. Du blir inte automatiskt ansluten till a-kassan genom Läkarförbundet utan måste själv ansöka om medlemskap.

För att få juridiskt stöd eller rättshjälp behöver du ha varit yrkesverksam medlem i Läkarförbundet i minst 6 månader. Om du avslutar ditt medlemskap och blir medlem igen börjar karenstiden om på nytt innan du har rätt till individuellt fackligt stöd. För att nyttja inkomstförsäkringen behöver du ha varit medlem i Läkarförbundet i minst 12 månader.

Som ny medlem i Läkarförbundet kan du däremot få råd och stöd från medlemsrådgivningen.

Tveka inte att höra av dig till oss!

Kontakt

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se
Gå med i Sveriges läkarförbund