Hoppa till innehåll
Grycksbo vårdcentral Stetoskop Läkemedelsboken Läkare Caroline Flärdh

Förbättrande randingsvillkor

Läkarföreningen har under många år påtalat för arbetsgivaren att de ekonomiska förutsättningarna för ST-­läkare som randar sig på annan ort har varit undermåliga. Länge har lösningen varit ett randningstillägg på 10000 kr före skatt som ska täcka extra boende och hemresor, vilket har varit långt från tillräckligt.

Men plötsligt händer det! Arbetsgivaren har tagit fram ett förslag som är långt bättre på flera punkter. I korthet betalt boende, och antingen betalda hemresor eller betald flytt! Läkarföreningen har haft en tät dialog med HR kring utformningen, men det är inte ett kollektivavtal utan en arbetsgivarpolicy. De nya villkoren trädde i kraft 1 oktober 2024. Det gäller för alla läkare som gör specialisttjänstgöring, dvs både grund­ och subspecialisering. Du som just nu är iväg på randning och får det gamla tillägget kan välja att fortsätta så, eller att övergå till de nya villkoren. Inga nya avtal om 10tkr­tillägg kommer tecknas. Här kan säkert en del barnsjukdomar uppstå, men vi får signaler att chefer och HR i så fall kommer vilja lösa dessa konstruktivt. Återkoppla gärna till Läkarföreningen hur det går i sådana fall.

De nya villkoren följer Skatteverkets regler och innebär följande:

  • Skattefri ersättning för boende upp till 25% av prisbasbeloppet per månad (2024:57300kr, 25%=14325kr) mot uppvisande av hyreskontrakt och styrkta betalningar.
  • Veckovis T/R hemresa betald, bokad via regionens upphandlade resebyrå.
  • Som alternativ till betalda hemresor: Flyttersättning för faktisk skälig kostnad via flyttfirma, minst 3 offerter ska tas in och den billigaste väljs. Samma gäller för återflytt. Obs att flyttersättning ej kan kombineras med ersättning för hemresor. Ersätts ej för flytt till ort närmare än 50km från ordinarie tjänstgöringsort och bostad.
  • Traktamente eller färdtidsersättning utges ej.
  • Resor sker utanför arbetstid.
  • Betalt boende enligt ovan kan inte kombineras med uthyrning av befintlig bostad då ersättningen från arbetsgivaren i så fall beskattas som lön. För övriga frågor om avdrag och dylikt hänvisar vi till Skatteverkets websida.

Viktigt är att du fortsätter att vara anställd inom RJH, dvs att du inte tar tjänstledig från regionen under din randning. Kvarvarande anställningen i RJH är förutsättningen för att ovanstående ska fungera. Lösning med tjänstledighet och anställning på randningsorten har haft med jourersättning att göra men där måste man från arbetsgivarhåll hitta en annan lösning vilket vi påtalat. Man tittar från HR vidare på detta.

Du hittar villkorsdokumentet i Centuri, nr 82444. Hör gärna av dig till Läkarföreningen med
uppdatering om hur de nya villkoren fungerar i praktiken, arbetsgivaren är intresserad av
vår återkoppling.

Utfall i Löneöversyn 2024

Årets löneöversyn är färdig och den totala löneökningen för Jämtlands Läkarförenings medlemmar blev 3,38%. För primärvårdens del blev det 3,29% medan sjukhuset fick 3,41%. Garanterad ökning enligt nationella avtalet var 3,3%. Överenskommelsen med HR från i våras var ju att dela upp detta (vilket Läkarföreningen reserverade sig emot) till 3,2% på hela kollektivet och 0,1% riktat till ST­läkare på HIM, Kirurgen och Röntgen. Detta uppnåddes således både i primärvård och på sjukhuset med ett litet överskott.

Vi har från Läkarföreningen varit delaktiga i processen med förhandlingsmöten på alla kliniker med antingen enhetschef eller verksamhetschef som motpart. Vi diskuterar lönestatistik och lokala förutsättningar för rekrytering, och vet därför att många chefer som blev utan ST­prioritering för sina anställda gärna hade sett ett större extra utrymme för detta. Vi granskar vidare de nya löneförslagen på gruppnivå, korrigerar missar eller alltför snäva synsätt i fördelningen, och påverkar chefer i hur löneutrymmet används. På flera kliniker har vi stöttat eller fått till stånd en bättre användning av utrymme från individer som slutat, konverterats till ny tjänst eller är nära pension. Räknar man bort dessa individer är det procentuella utfallet större än ovan på den lön som finns kvar i kollektivet till nästa års översyn. Vi har också uppmärksammat en del missar t.ex. MLA­ och studierektorstillägg som fallit bort av oklara skäl. Detta är anledningarna att vi håller fast vid den mer tidskrävande traditionella förhandlingsformen, istället för “Dialogmodellen” där facken inte har insyn i fördelningen.

Kom ihåg att lönen är individuell och differentierad. Du som individ är inte garanterad någon viss procentuell ökning. Nu närmar sig löneförberedande samtal inför 2025 års löneöversyn. Hjälp din chef att höja din lön genom att delta förberedd i ditt löneförberedande samtal!

Läkarföreningen sponsrar AT-spexet

Läkarföreningen har förmånen att bidra ekonomiskt även i år till årets AT­spex! Det är skadeståndspengar som föreningen fått för brott mot arbetstidslagen.

Processen och Tvisten om utebliven lön

Det går in i sitt slutskede. På septemberlönen genomförde regionen korrigering för utebliven sjuklön vilket är den sista korrigeringen. I maj betalades utebliven OB ersättning ut, i juni och juli utebliven jourersättning på fredag kvällar. Nästa steg i processen är att drabbade individer kan ansöka om skadestånd 3000 kr per år. Denna ansökan måste vara regionen tillhanda senast 31/12 2025.

Läs intervjun med Annika Östling, ordförande för Jämtlands läns läkarförening, om konsekvenserna av Region Jämtland Härjedalens hyrstopp för läkare inom primärvården.

Annika Östling, ordförande, och Sara Sehlstedt, ledamot i Jämtlands läns läkarförening, intervjuades av SVT Nyheter om den pågående konflikten att läkare särskilt inom ob, sjuklön och jour, har fått felaktiga löner i flera decennier.

Lyssna på när Michaela Runnäs (ledamot i Jämtlands läns läkarförening samt länsordförande i SYLF) intervjuas om den årliga AT-rapporten och AT-läkarnas arbetsmiljö.

Läkare i Region Jämtland Härjedalen fick felaktiga ersättningar under ett decennium. Nu har regionens arbete med att ersätta dem kommit nästan halvvägs. Men att nå alla drabbade är svårt, säger läkarföreningens ordförande Annika Östling, som vill passa på att göra en efterlysning.

Annika Östling, ordförande i Läkarföreningen i Jämtlands län befarar personalbrist om stafettläkare får lika mycket betalt i Eskilstuna som i Östersund.

Sveriges Radio P4 Jämtland