Hoppa till innehåll

Tjänstepensionens dag 2021

Idag den 27 september firar vi Tjänstepensionens dag. Tjänstepensionen är viktig för att ge din framtida pension balans. Läkarförbundets kollektivavtal omfattar alltid tjänstepension som en viktig del av avtalet. Denna förmån vill vi på Läkarförbundet uppmärksamma och fira.

Att ha tjänstepension via din arbetsgivare är en viktig del av din pension. Alla som betalar in skatt tjänar in till sin allmänna pension, men tjänstepensionen kommer via arbetsgivaren, och är en stor del av din framtida pension. Så se till att du har tjänstepension!

Har du koll på ditt pensionssparande? Läs mer om pension i Läkarförbundets Råd och stöd

Läs mer om tjänstepension på PTKs webbplats

Inte medlem ännu? Bli medlem i Läkarförbundet idag

Har du koll på din tjänstepension eller vill du kolla om du ens har någon?

Du som är anställd inom staten eller inom kommun och region har alltid tjänstepension. Tjänstepensionsavtalet inom staten är PA16 och består av två avdelningar. Avd 1 för dig som är född från 1988 och Avd 2 för dig som är född före 1988. Varje år får du årsbesked med information om din tjänstepension. Årsbeskedet skickas ut från SPV och från Kåpan Pension samt eventuellt från vald försäkringsgivare. Du kan även logga in på SPV.se för att se din tjänstepension.

Inom kommun och region finns två tjänstepensionsavtal. AKAP-KL för dig som är född från 1986 och KAP-KL för dig som är född före 1986. Varje år skickas årsbesked ut från den försäkringsgivare du valt som förvaltare av din tjänstepension. Om du inte gjort något sådant val är pensionskapitalet placerat hos KPA Pension.  För dig som har lön över en viss nivå kan det även bli aktuellt med så kallad förmånsbestämd pension. Information om sådan skickas ut av antingen KPA Pension eller Skandikon beroende på vilken av dessa som din arbetsgivare anlitar. Du kan logga in på kpa.se eller skandikon.se för att se din tjänstepension.

Du kan även logga in på minpension.se för att se helheten, dvs både allmän pension och tjänstepension.

Om Tjänstepensionens dag

Lady Silver

Ungefär 9 av 10 har en tjänstepension via sin arbetsgivare idag. De flesta är kollektivavtalade men det finns också andra tjänstepensionslösningar. Trots att tjänstepensionen är en så viktig del för den totala pensionen så är det ganska många som inte vet om de har tjänstepension eller hur mycket som betalas in. Det är också få anställda som frågar om de får tjänstepension, men det är heller inte många arbetsgivare som faktiskt berättar om den fina löneförmån som företaget erbjuder sina anställda.

Därför har pensionsbranschen gått samman och uppmärksammar tjänstepensionen en dag om året. Vi vet hur viktig den är för allas pensioner och tycker att den borde få mer uppmärksamhet!

Läs mer om Tjänstepensionens dag


Mer i kalendern

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare