Hoppa till innehåll
Nyheter
Debattartikel: ”Kan du dela din doktor med hur många som helst?”

Debattartikel: ”Kan du dela din doktor med hur många som helst?”

Nyhet

Följande är en debattartikel som publicerats i Västerviks-Tidningen, Vimmerby Tidning och Barometern-OT den 17 oktober 2022.

Flertalet vetenskapliga studier beskriver kontinuitet inom hälso- och sjukvården som betydelsefull för effektivitet, patientsäkerhet, minskad dödlighet, färre akutbesök och minskad sjukhusvård. Kontinuitet är även av stort värde för patienters upplevelse av trygghet, förtroende och nöjdhet. 

Under våren 2022 kom Socialstyrelsen med tydliga rekommendationer om att det krävs en begränsning av antalet invånare som läkare i primärvården kan vara fast läkarkontakt för. Socialstyrelsens rekommenderade riktvärde är 1 100 invånare per heltidsarbetande specialistläkare i allmänmedicin. Detta bedöms nödvändigt för att kunna uppnå bättre kontinuitet och erhålla de angelägna effekter som beskrivs ovan.

Distriktsläkarföreningen i Kalmar län anser att detta är den mest avgörande frågan för primärvårdens framtid och förmåga att kunna ge en likvärdig, god vård till alla invånare i hela vårt län. Vi efterfrågar därför Region Kalmar län att presentera en aktiv handlingsplan för hur Socialstyrelsens nationella riktvärde för antalet invånare per läkare ska kunna nås, kunna garanteras för regionens invånare oavsett bostadsort, samt hur det ska kunna upprätthållas även i framtiden. 

Du kan inte dela din doktor med hur många som helst. Inte om vården ska vara kvalitativ. Inte enligt oss. Och inte enligt Socialstyrelsen. 

för Distriktsläkarföreningen Kalmar län

Erik Stomrud, distriktsläkare Emmaboda

Kristina Nilsson, distriktsläkare Torsås

Ellinor Schüllerqvist, distriktsläkare Västervik

Maria Svensson, distriktsläkare Mönsterås

Åsa Persson, distriktsläkare Emmaboda

Maria Liliequist, distriktsläkare Västervik


Fler nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Debattartikel: ”Kan du dela din doktor med hur många som helst?”