Hoppa till innehåll

Covid 19 kan godkännas som arbetsskada.

Förordningen om arbetsskadeförsäkring har ändrats så att Covid 19 kan klassas som arbetsskada

Nyhet

Smittsam sjukdom – arbetsskadeförsäkringen (TFA, TFA-KL och PSA)

Det är nu fastställt att Covid-19 är en sådan smittsam sjukdom som kan godkännas som en arbetsskada enligt förordning (1977:284) om arbetsskadeförsäkring och statligt personskadeskydd och därmed omfattas av arbetsskadeförsäkringarna TFA, TFA-KL och PSA.

De som kan ha rätt till ersättning vid smittsam sjukdom är anställda vid ett laboratorium, inom sjukvården eller anställd i annat arbete där man behandlar, vårdar eller omhändertar smittförande person.

En begränsning i arbetsskadeförsäkringen via kollektivavtalet är att skadan ska finnas kvar i 180 dagar eller mer. Det gör att AFA Försäkring i dagsläget inte kan hantera covid-19 som arbetsskada. Det återstår förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter innan det i praktiken går att söka ersättning om den här tidsgränsen kommer att ändras.


Fler nyheter


Ny styrelse vald på årsmötet

På årsmötet 11 december 2023 valdes följande styrelse för år 2024: Ordförande Yvonne Dellmark. Ledamöter: Mikael Nilsson, Christer Almgren Lidman, Niklas Grevfors, Jacob Wilton, Tomas Thiel, Una Kjällquist, Mitua Mehra,…


Nytt uppdrag som universitetsöverläkare

På Karolinska Universitetssjukhuset införs nu uppdraget universitetssjukhusöverläkare som ett steg i karriären för mycket framstående läkare som utmärker sig i sitt kliniska arbete. Frågan initierades av Läkarföreningen.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare