fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Alla klinikombud är också skyddsombud (om hen avsagt sig uppdraget). I samband med ombyggnationer som NKS, Framtidens mottagning, CHOPIN, m.m. är det skyddsombuden som ska samverka och så småningom godkänna och skriva på ritningar. På vardera sajt har vi huvudskyddsombud som hjälper till ytterligare.

Huvudskyddsombuden arbetar intensivt med NKS och NKH för att se till att personalfaciliteter blir så bra som möjligt, men dagsljus kommer bli en bristvara och ytorna är relativt ganska små, varför många frågor inte riktigt går att driva.

Huvudskyddsombud Huddinge
Christer Almgren Lidman, kontaktas via mail eller via växeln tfn: 08-585 800 00

Huvudskyddsombud Solna

Mikael Nilsson, kontaktas via mail mikael.b.nilsson@sll.se.

Utbildningar och information till skyddsombud

Ett första steg till grundläggande kunskap kan vara att följa den webbutbildning som SLL och Arbetsmiljöverket samarbetat kring. Du hittar den här.

Läkarförbundet har temadagar kring olika ämnen där arbetsmiljö brukar vara ett, se här.

Centrala SACO-rådet i Stockholms läns landsting (SACO SLL) har information och håller utbildningar för skyddsombud. Information om detta hittar du här.

Sjukhuset har utbildning för skyddsombud och chefer (två dagars utbildning).
Datum och anmälan via Lärtorget.

Sunt arbetsliv har här en utbildning i arbetsmiljö för skyddsombud och chefer.

Arbetsmiljölagen

I arbetsmiljölagen (AML) finns regler om skyldigheter för arbetsgivare och andra skyddsansvariga om att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Det finns också regler om samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare, till exempel regler om skyddsombudens verksamhet.

Arbetsgivaren har huvudansvaret för det systematiska arbetsmiljöarbetet, men för att uppnå resultat och uppfylla lagen är det nödvändigt att alla – såväl arbetsgivare som företrädare för arbetstagare som individer – samverkar i förebyggande syfte. Enligt AML sker samverkan både med förtroendevalda och med den enskilde arbetsgivaren.

En central del av arbetsmiljöarbetet är riskbedömningar av verksamheten och vid förändringar av verksamhet. Denna checklista rekommenderar vi att använda och anpassa efter verksamheten.

Läs mer om arbetsmiljölagen på Arbetsmiljöverkets webbplats.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.