fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Lön vid nyanställning

Vid nyanställning kommer du förhandla om din lön. Ta kontakt med ditt klinikombud för att få uppgifter om medianlön, medellön, startlöner för nyanställda etc vid den klinik som du ska börja på. Klinikombudet kan i sin tur vända sig till divisionsombudet och styrelsen.

Om du kommer att tjäna 50000 kr eller mer i månaden kommer arbetsgivaren inte vilja betala övertidsersättning såsom man gjorde tidigare. Viktigt att inte gå med på detta rakt av utan förhandling.

  • Vid kontraktskrivning, diskutera förväntad mängd övertid med anställande chef. Om hen vill avtala bort rätten till ekonomisk ersättning för övertidsarbete be att få det förväntade antalet timmar övertid inskrivet i anställningsavtalet. Om chefen är motvillig till att skriva in detta, för då ett mötesprotokoll vid ert lönesamtal där denna siffra framgår.
  • Förhandla om adekvat ersättning för den övertidssumma ni kommit överens om och för in den i mötesprotokollet.
  • Skicka mötesprotokollet till din chef samt bifoga protokollet till ditt kontrakt. Spara både kontrakt och protokoll.
  • Registrera all övertid!
  • Vid ett uppföljande lönesamtal när ni går igenom den faktiskt utförda övertiden i förhållande till förväntade övertiden finns möjlighet att ta upp ny diskussion om lönenivån om antalet timmar avviker från det förväntade. Detta bör ske senast vid nästkommande lönesamtal.

Om du och din närmaste chef ej kommer överens, be att få förhandla med chefens närmaste chef som ska godkänna lönen och alltså är den som egentligen har förhandlingsmandatet enligt HR:s PM.

Kollektivavtal

Kollektivavtal som har förhandlats fram av Läkarförbundet ger läkare en lång rad förmåner som inte finns i lag. De flesta arbetsgivare har kollektivavtal men om din arbetsgivare inte har det måste du själv se till att villkoren regleras i ditt eget anställningsavtal.

Övergripande avtal

HÖK17 – huvudöverenskommelse 2017

Lokala jouravtal

Lokala jouravtal Karolinska Universitetssjukhusets Läkarförening

Gammalt Jouravtal och info jouravtal

Flexavtal Flextidsavtal

Samverkansavtal Råd & Stöd

OBS! SACO och Karolinskas Läkarförening delar på mandaten så att vi kommer att få varsin ordinarie ledamot i samverkan och en suppleant. Både ordinarie och suppleant har rätt att delta i samverkan.

Råd och stöd för aktiv samverkan

För dig som är mer intresserad av sjukhusets samverkansgrupp, Sjusam kan läsa här.

Storhelg eller inte?

En vanlig fråga vi får är om den eller den dagen räknas som storhelg eller inte. Vilka dagar som inräknas till storhelg hittar du i Jouravtalet läkare överst på sid 4. Läs det!

Bli medlem och få den bästa rådgivningen om lön och arbetsliv

När vi är många och samlade ökar våra möjligheter att forma framtidens hälso- och sjukvård.

Bli medlem idag!

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.