Hoppa till innehåll

Läkarvarsel på Karolinska Universitetssjukhuset hävs.

Varslet som gällde läkare och undersköterskor upphävs.

Nyhet

Från Inuti:

 

2020-09-16

Karolinska Universitetssjukhuset häver varsel för undersköterskor och läkare

AKTUELLT. Varslet som lades i november 2019 gällande undersköterskor och läkare vid Karolinska hävs. Antalet anställda har minskat genom naturliga avgångar och sjukhuset har nu en bemanning som motsvarar uppdraget.

Varslet lades i november 2019 och gällde 350 undersköterskor och 250 läkare. Det lades som en följd av att vård för motsvarande 950 miljoner kronor hade flyttat till andra vårdgivare i Region Stockholm. För att minska ett snabbt ökande ekonomiskt underskott vidtog Karolinska Universitetssjukhuset förutom varsel också en mängd andra åtgärder, som förenklad styrmodell med färre chefsled, bättre ekonomisk rapportering och minskade utgifter för konsulter.

Från maj 2019 till december 2020 kommer antalet anställda vid Karolinska Universitetssjukhuset att minska från 15 900 till 15 000. Det innebär att Karolinska har en bemanning som motsvarar uppdraget.

– Våra verksamheter har arbetat hårt för att komma ner till rätt kostym. Det är en styrka att vi blivit färre genom naturliga avgångar där vi inte återbesatt vakanta tjänster. På så sätt kan vi undvika den påfrestning som uppsägningar av undersköterskor och läkare innebär. Därmed kan vi fortsätta arbetet med att korta vårdköer och att arbeta ner den vård som skjutits fram på grund av arbetet med covid-19, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör för Karolinska Universitetssjukhuset.

– Trots att vi minskat sjukhusets bemanning har vi lyckats korta väntetider och köer och under året ökat antalet vårdplatser med 200 jämfört med i fjol. Vi har också framgångsrikt tagit oss an arbetet med att arbeta av den framskjutna vården, det som ibland kallas vårdskulden. Hittills har vi arbetat bort 4 procent, eller 555 vårddygn, säger Björn Zoëga.

Förutom varslet gällande undersköterskor och läkare lades också ett varsel för 550 administrativa tjänster i maj 2019. Även detta har till allra största del kunnat klaras genom naturliga avgångar men inte fullt ut. Under september slutar cirka 30 personer, som sagts upp, inom Karolinskas administration.

– Jag vill rikta ett stort tack till dem inom Karolinskas administration som nu lämnar oss. De har varit ytterst professionella i en mycket tuff situation, säger Björn Zoëga.


Fler nyheter


Ny styrelse vald på årsmötet

På årsmötet 11 december 2023 valdes följande styrelse för år 2024: Ordförande Yvonne Dellmark. Ledamöter: Mikael Nilsson, Christer Almgren Lidman, Niklas Grevfors, Jacob Wilton, Tomas Thiel, Una Kjällquist, Mitua Mehra,…


Nytt uppdrag som universitetsöverläkare

På Karolinska Universitetssjukhuset införs nu uppdraget universitetssjukhusöverläkare som ett steg i karriären för mycket framstående läkare som utmärker sig i sitt kliniska arbete. Frågan initierades av Läkarföreningen.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare