Hoppa till innehåll

Varsel

Nyhet

Ett varsel innebär att arbetsgivaren meddelar arbetsförmedlingen att man kan komma att avskeda ett större antal medarbetare på grund av arbetsbrist. Det säger ingenting om hur många som faktiskt får sluta när processen är klar, mer än att det inte kan bli fler än så.

Det tar mycket lång tid innan det blir klart vilka personer som kommer att få avsluta sina tjänster.

Det första som händer är att arbetsgivaren nu kommer att ta fram vilka uppdrag/tjänster man kan klara sig utan. När man beslutar att en tjänst ska tas bort så innebär det inte att det är innehavaren av uppdraget som får sluta. Det kan bli någon helt annan.

Innan arbetsgivaren beslutar om att tjänsten ska bort så måste samverkan ske med de fackliga organisationerna, ibland kan man komma fram till efter en analys av konsekvenser att det inte går att ta bort en viss tjänst.

Så småningom kommer det att bli klart vilka tjänster som ska bort. Arbetsgivaren har då en möjlighet att omplacera dem som har tjänsterna till andra lediga befattningar. Går inte det så uppstår övertalighet.

Då först börjar man prata om turordningskretsar. Där de som har samma kompetens hamnar i en grupp i en ”turordningskrets” där den som arbetat kortast tid är den som får beskedet att tjänsten upphör. Först när man får uppsägningsbeskedet börjar uppsägningstiden.

Naturligtvis är det lite fler moment än de här, men det är en process som tar lång tid. VI håller idag fortfarande på att förhandla om de tjänster som varslades under våren. Vi kommer inte att börja förhandla om tjänster för ”varsel 2” förrän nästa år, så ännu går det inte att säga vad varslet innebär för läkarna.

Vad vi vet är att sjukhuset riskerar är att många ledsnar på att arbetsgivaren inte förstår hur värdefull specialist kompetens är – att det inte går att sätta all utveckling av vår kompetens, stoppa alla konverteringar till nya välförtjänta befattningar  på is- och tro att alla st kvar och väntar.

Läkarföreningens farhåga är att sjukhuset kommer att tappa mycket kompetens, mycket mer än vad man tänkt sig vid varslet.

 


Fler nyheter


Ny styrelse vald på årsmötet

På årsmötet 11 december 2023 valdes följande styrelse för år 2024: Ordförande Yvonne Dellmark. Ledamöter: Mikael Nilsson, Christer Almgren Lidman, Niklas Grevfors, Jacob Wilton, Tomas Thiel, Una Kjällquist, Mitua Mehra,…


Nytt uppdrag som universitetsöverläkare

På Karolinska Universitetssjukhuset införs nu uppdraget universitetssjukhusöverläkare som ett steg i karriären för mycket framstående läkare som utmärker sig i sitt kliniska arbete. Frågan initierades av Läkarföreningen.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare