fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

info Under sommaren har vi förändrade öppettider, här hittar du aktuella öppettider 

Ett varsel innebär att arbetsgivaren meddelar arbetsförmedlingen att man kan komma att avskeda ett större antal medarbetare på grund av arbetsbrist. Det säger ingenting om hur många som faktiskt får sluta när processen är klar, mer än att det inte kan bli fler än så.

Det tar mycket lång tid innan det blir klart vilka personer som kommer att få avsluta sina tjänster.

Det första som händer är att arbetsgivaren nu kommer att ta fram vilka uppdrag/tjänster man kan klara sig utan. När man beslutar att en tjänst ska tas bort så innebär det inte att det är innehavaren av uppdraget som får sluta. Det kan bli någon helt annan.

Innan arbetsgivaren beslutar om att tjänsten ska bort så måste samverkan ske med de fackliga organisationerna, ibland kan man komma fram till efter en analys av konsekvenser att det inte går att ta bort en viss tjänst.

Så småningom kommer det att bli klart vilka tjänster som ska bort. Arbetsgivaren har då en möjlighet att omplacera dem som har tjänsterna till andra lediga befattningar. Går inte det så uppstår övertalighet.

Då först börjar man prata om turordningskretsar. Där de som har samma kompetens hamnar i en grupp i en ”turordningskrets” där den som arbetat kortast tid är den som får beskedet att tjänsten upphör. Först när man får uppsägningsbeskedet börjar uppsägningstiden.

Naturligtvis är det lite fler moment än de här, men det är en process som tar lång tid. VI håller idag fortfarande på att förhandla om de tjänster som varslades under våren. Vi kommer inte att börja förhandla om tjänster för ”varsel 2” förrän nästa år, så ännu går det inte att säga vad varslet innebär för läkarna.

Vad vi vet är att sjukhuset riskerar är att många ledsnar på att arbetsgivaren inte förstår hur värdefull specialist kompetens är – att det inte går att sätta all utveckling av vår kompetens, stoppa alla konverteringar till nya välförtjänta befattningar  på is- och tro att alla st kvar och väntar.

Läkarföreningens farhåga är att sjukhuset kommer att tappa mycket kompetens, mycket mer än vad man tänkt sig vid varslet.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.