Hoppa till innehåll

Sidor

Alla sidor på en webbplats hittar du under ”Sidor” i vänsterspalten i WordPress. Där finns det också en länk för att skapa en ny sida – samma länk finns även som genväg från den svarta balken i WordPress.

I listvyn under ”Alla sidor” visualiseras sidornas hierarki (undersidor och under-undersidor) genom att sidans titel inleds med – samt – – innan titeln.

Skapa en ny sida

Sidor är den vanligaste beståndsdelen i webbplatsnätverket och den vanligaste sidmallen är ”Standardmall”.

Besök testsidan (Standardmall) för att få exempel på hur en sida kan formateras och vilka moduler som kan knytas till en sida.

I WordPress består redigeringsvyn för en sida (och även för en artikel) av en sida med block. När du skapar en ny sida kommer sidan vara helt tom och du behöver själv lägga in block för att fylla med innehåll.

Fördelen med detta är att man kan flytta blocken sinsemellan vilket ger en frihet i hur man bygger upp sidor och minska risken att “göra fel”. Det ger också en frihet i att man t.ex. kan skapa sidor som inte är beroende av brödtext.

Brödtexten läggs automatiskt in som ett block som heter Stycke. Du behöver inte själv bestämma vilket block brödtexten ska vara i, utan markerar du en tom rad och klistrar in/börjar skriva text så blir det automatiskt ett styckeblock.

Huvudinnehåll sida (i sidans mitt)

  • Rubrik
    Sidans namn i WordPress, i navigationen och rubrik på artikeln om man inte väljer en Alternativ rubrik (se nedan).
  • Alternativ rubrik
    Ska användas om du vill ha en annan rubrik är huvudrubriken. Den ger möjlighet att visa en anpassad rubrik på sidan (skild från rubriken som syns i WordPress och i navigeringen).
  • Ingår i sidnavigationen
    Här kan du välja om du vill att din sida ska synas i sidmenyn. Tänk på att länka till din sida om du väljer att inte ha med den i strukturen.
  • Visa uppdateratdatum
    Om du har gjort stora ändringar i texten och vill att det ska synas när sidan uppdaterades klickar du i denna box.

Huvudinnehåll sida (högerspalt)

I högerspalten finns två olika inställningsfält. Ett för själva sidan, och ett för det markerade, valda block som finns i huvudinnehållet.

Blockväljaren

Olika beståndsdelar/block i artikelns innehåll.

  • Nytt block läggs till via (+)-tecknet eller via knappen ”Lägg till block”.
  • Blocket raderas genom att klicka på blocket, sedan de tre prickarna och välj "Remove".
  • Modulerna kan flyttas upp och ner genom att dra och släppa, eller genom att klicka på pilarna "upp" och "ner".

Se mer om blockväljaren här

Publicera

Publicera genom att klicka på den blå knappen med ordet "Publicera". Du kan också "Spara utkast" och "Förhandsgranska" din nyhet. OBS! Undvik att "Förhandsgranska" om artikeln redan är publicerad, då är det bättre att klicka på "Visa sida" i den svarta listen.

Här styr du publiceringen av nyheten: 

  • Status
    Du kan välja att spara nyheten som ”Utkast” om du vill vänta med att publicera artikeln.
  • Synlighet
    Vill du publicera en nyhet som bara ska synas internt väljer du ”Privat”. Det är bara inloggade redaktörer för din förening som kan se detta. Vilket oftast bara innefattar en person, ibland fler.
  • Versioner
    Nyheten sparas automatiskt med jämna mellanrum och du kan backa till tidigare versioner, men glöm inte att spara då och då för säkerhets skull, precis som i andra digitala texthanteringsverktyg.
  • Publicerat den
    Du kan välja att artikeln ska publiceras ett visst datum samt ändra vilket publiceringsdatum som visas. Du kan schemalägga din artikel här.

De två boxarna visar textens SEO-status.

Mall

I nätverket finns det ett antal olika mallsidor som styr hur sidorna på webbplatserna ser ut. Den absolut vanligaste är ”Standardmall” och är den som väljs automatiskt. Övriga mallsidor hanteras centralt av Läkarförbundets redaktörer.

Permalänk

Länken som skapas av sidrubriken. När du väljer överordnade sidor kommer permalänken uppdateras med sidorna i strukturen för att anpassas efter var sidan placeras.

Yoast

Ett verktyg som hjälper dig att sökmotoroptimera texten. Använd detta! Det ger dig tydliga instruktioner om vad du ska göra. För att det ska kunna göra sin analys krävs att du väljer minst ett fokusnyckelord per sida.

Utvald bild

Här väljer du huvudbilden som ska varas i toppen av artikelsidan. Välj en existerande bild i arkivet eller ladda upp en ny. Det finns möjlighet att skriva bildtexter samt fotobyline.

I blockväljaren finns olika typer av block för bilder. Vanligast att använda är blocket "Bild" för att få en bild mitt i texten, eller "Bildspel" som är flera bilder efter varandra. Bild-block som finns i blockväljaren skiljer sig från "Utvald bild".

Sidoattribut

Här gör du inställningar för hur sidan ska struktureras och vilken sidmall den ska ha: 

Överordnad

Används för att skapa hierarkier bland sidor. När du publicerar en ny sida med valet ”(utan överordnad)” kommer den att hamna längst upp i hierarkin – med sidans titel. Skulle du vilja publicera en ny sida som en undersida till den första väljer du den sidan i stället i listan under ”Överordnad”. Det går även att lägga till undersidor till en undersida i hierarkin.

Ordning

Det går att knyta ett värde till en sida för att på verka i vilken ordning sidor ska sorteras. Ett lågt värde (siffra) gör att sidan hamnar högre upp i navigationen i högerspalter.

Tillgång

Det finns möjlighet att låsa tillgången till sidor. Det finns två olika typer av roller:

  • ”Förtroendevald” – endast inloggade medlemmar med rollen förtroendevald kommer att få tillgång till innehållet
  • ”Medlem” – alla inloggade medlemmar kommer att få tillgång till innehållet
  • "Föreningsmedlem" – endast inloggade medlemmar till föreningen i nätverket.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare