Hoppa till innehåll

"Vi måste värna om våra rättigheter och vara starka som grupp"

Magdana Simonia är distriktsläkare på Odensala Hälsocentral i Östersund. Hon har länge sett facket som en trygghet och medlemskapet som en fråga om solidaritet. ”Om vi ska kunna utvecklas och påverka vår arbetsmiljö måste vi hålla ihop. Därför ska man vara med i Läkarförbundet”, säger hon.

Magdana Simonia
Magdana Simonia medlem i läkarförbundet. Foto Marie Birkl.

Magdana Simonia kommer från Georgien och blev färdig läkare vid 24 års ålder. Hon flyttade till Sverige 2011 och är sedan dess distriktsläkare på Odensala Hälsocentral. ”Den bästa hälsocentral jag har jobbat på”, säger hon.

 

– Vi är nästan fullbemannade, har bra rutiner och områdesfördelning. Jag känner nästan alla mina patienter och det underlättar arbetet oerhört mycket. Kontinuitet är jätteviktigt. Hos oss vet patienterna vem läkaren de ska träffa är.

”Facket ger en gemensam struktur och tillhörighet”

Sjukvården i Georgien skiljer sig en hel del från svenska förhållanden. Inte minst när det gäller kostnaderna.

– Man kan få världens bästa vård i Georgien, bara man har pengarna, vilket ofta handlar om enorma summor. I Sverige behöver inte patienterna tänka på det.

Så fort Magdana Simonia fick sin svenska läkarlegitimation blev hon medlem i Läkarförbundet.


”Primärvården ska vara första linjens sjukvård” läs mer om Läkarförbundets arbete för en primärvårdsreform


– Jag är uppvuxen med att facket bryr sig om människor, därför var det självklart för mig att bli medlem. Det är en trygghet och en fråga om solidaritet. Min farmor var ordförande i den regionala avdelningen av förbundet i Georgien så jag växte upp med det tänkandet. Facket ger en gemensam struktur och tillhörighet. Jag tycker diskrimineringsfrågor är särskilt viktiga att lyfta fram, även om jag själv inte har råkat illa ut.

Hon lyfter fram läkares goda arbetsmiljö i Sverige.

– I Georgien finns ingen reglering kring arbetsmiljön. Lönerna är betydligt sämre och ur patientens synpunkt så är möjligheten för grundliga utredningar liten.

Det var Ingmar Bergmans filmer som väckte Magdanas nyfikenhet för det svenska språket. Hon såg Bergmans filmer på tv i Georgien och förälskade sig i det vackra språket. Efter studier i svenska vid universitetet i hemstaden Tbilisi fick hon stipendium till en sommarkurs i Sverige.

– När jag berättade att jag var läkare fick jag veta att det var läkarbrist här i Sverige. Jag hade ingen aning om det. När jag väl lärt mig språket så flyttade jag hit. Det är sju år sedan nu. Så man kan säga att det var Ingmar Bergmans film Persona som gjorde att jag blev läkare i Sverige!


Hur mår vården? I Läkarförbundets filmserie lyfter vi patienternas verklighet och erfarenheter av vården i Sverige


”Möjligheten att rädda ett liv gjorde ett starkt intryck på mig”

Magdanas mamma är läkare och specialist inom invärtes medicin i Georgien. Som barn följde dottern ofta med till sjukhuset och på patientbesök.

– Möjligheten att rädda ett liv gjorde starkt intryck på mig. Jag minns ett hembesök hos en patient då jag upplevde att en läkare verkligen kan göra skillnad mellan liv och död.

Hon försöker ha så mycket kontakt med vänner och släkt som möjligt. En dag kanske hon flyttar tillbaka till sitt hemland, även om hon trivs mycket bra här.

– Att vara allmänläkare betyder att varje dag göra något meningsfullt. Jag möter människor i livets alla faser och känner att det jag gör är viktigt.

Text: Lolo Amble Foto: Marie Birkl

Lokalföreningen gav snabbt stöd vid felaktig avstängning

En facklig framgång

En läkare i Västra Götalandsregionen blev avstängd på felaktiga grunder, men tack vare den lokala läkarföreningen kunde avstängningen av medlemmen snabbt hävas.

En nybliven läkare fick värdefulla verktyg

Exempel från medlemsrådgivningen

Att vara medlem i Läkarförbundet är en värdefull investering för hela livet. Sara Altino är jurist och ombudsman på Läkarförbundet. Här berättar hon om ett av många exempel på hur vi hjälper alla läkare under hela karriären.

Först efter påstötning från förbundet betalades lönen ut

En facklig framgång

En läkare som hade arbetat för ett bemanningsföretag fick inte betalt. När medlemmen tog kontakt med Läkarförbundet, som i sin tur ringde företaget, fanns pengarna på kontot inom tre arbetsdagar.

"Det bästa sättet om man är missnöjd är att engagera sig."

Louise Karlsson
ST-läkare

Ur mitt perspektiv är Läkarförbundet en plattform där jag kan driva frågor som jag tycker är viktiga och som intresserar mig. När förbundet driver frågor gemensamt ger det tyngd.

”En bra arbetsmiljö för läkare innebär en patientsäker vård”

Taymaz Foladi
Specialist i allmämedicin

Genom att vara medlem i Läkarförbundet vill Taymaz Foladi förbättra förutsättningarna för läkarna – och samtidigt vården för patienterna.

"Bättre förutsättningar med hjälp av facket"

Victoria Svedung Wettervik
Vikarierande legitimerad underläkare

Forskning, utbildning och lön. Det är några av de frågor som gjorde att Victoria gick med i Läkarförbundet.


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare