Hoppa till innehåll
Nyheter
3 av 21 regioner har beslutat om listningstak för distriktsläkare

3 av 21 regioner har beslutat om listningstak för distriktsläkare

Regionerna Gotland, Uppsala och Östergötland har beslutat om målet 1 100 invånare per distriktsläkare i enlighet med Socialstyrelsens rekommendationer. I Norrbotten, Stockholm och Västra Götaland har politikerna beslutat att ta fram handlingsplaner för att nå samma mål. Läkarförbundet välkomnar detta och är övertygade om att vi långsiktigt kommer att tjäna på att begränsa antalet listade patienter per läkare, så väl samhällsekonomiskt som i termer av en bättre folkhälsa.
Nyhet

Läkarförbundet står bakom Socialstyrelsens rekommenderade riktvärde om ett ansvar för 1 100 personer per heltidsarbetande specialist i allmänmedicin. Det är avgörande för svensk hälso- och sjukvård att den fasta läkaren har ett rimligt antal patienter listade på sig. Det är en förutsättning för att läkaren ska kunna vara tillgänglig för patienten. Det säkrar den medicinska kvaliteten, tryggheten för patienten och en rimlig arbetsbelastning för primärvårdens anställda.

Just nu är Läkarförbundet ute med regionala debattartiklar som uppmanar regionalpolitikerna att prioritera primärvården. Vi ställer också den direkta frågan:

Regionpolitiker – vad är det som dröjer?

En prioriterad fråga för Läkarförbundet

Svensk primärvård står inför omfattande utmaningar. Den kännetecknas av bristande tillgänglighet, dålig kontinuitet och tung arbetsbelastning för personalen. Många specialister och ST-läkare i allmänmedicin väljer bort primärvården för alternativa karriärvägar. Många läkare i primärvården går också ner i arbetstid för att orka med sitt jobb.

Publicerade regionala debattartiklar


Fler nyheter


Skärp kraven på medicinsk kompetens i ledningen av vården

Kristina Taylor, ordförande för Psykologförbundet, skriver förtjänstfullt på DN debatt om hur regionernas nedskärningar inom hälso- och sjukvården äventyrar statens satsningar på psykiatrisk vård. Läkarförbundet instämmer i mycket av den kritik som Kristina Taylor framför och konstaterar att besparingarnas konsekvenser redan …
Nyheter

Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
3 av 21 regioner har beslutat om listningstak för distriktsläkare