Hoppa till innehåll
Nyheter
3 frågor om det nya kollektivavtalet med Sofia Rydgren Stale 

3 frågor om det nya kollektivavtalet med Sofia Rydgren Stale 

Läkarförbundet skrev på ett nytt kollektivavtal strax innan påsk. Men de två andra facken i vården, Kommunal och Vårdförbundet har inte skrivit på än trots att vi hade samma deadline. De har även varslat om stridsåtgärder, dvs strejk. Här svarar Läkarförbundets ordförande på tre frågor kopplade till detta.
Nyhet
Sofia Rydgren Stale, ordförande Läkarförbundet. Foto: Simon Hastegård

Varför skrev Läkarförbundet på sitt avtal med SKR?  

För att vi bedömde att vi fick ett så bra avtal vi kunde. Avtalet är ettårigt och förhandlades fram i ett väldigt pressat ekonomiskt läge. Men trots detta fick vi en rimlig löneökning för våra medlemmar (3,3 % i kollektiva löneökningar), vi fick bättre förutsättningar för att ta betalt för läkarnas övertid och vi är överens med SKR om att vi ska förbättra lönesättningen för läkare innan specialistbevis, och vi förhandlade bort de försämringar i avtalet som SKR ville ha.  

Varför hotar inte Läkarförbundet med strejk? 

För att vi inte har något att vinna på det. Vi fick ett bra avtal utifrån de förutsättningar som fanns, och vi kommer att träffa motparten igen om bara några månader. Vi fick garanterade löneökningar, bättre reglering av övertid och vi ska tillsammans med SKR arbeta för bättre löner för läkare innan specialistbevis. När ett fackförbund använder sig av stridsåtgärder, hotar med strejk, kopplas medlare in och de ger inte facken mer än märket i löneökningar (märket är den löneökning som förhandlas fram av industrins parter och är i år på just 3,3%). Vi hade alltså inte fått högre löneökningar för läkarna om vi hade varslat. De två andra förbunden varslar av andra orsaker och förhandlar om andra avtal än Läkarförbundet. 

Läkarförbundets strategi är att arbeta långsiktigt för att förbättra villkoren för läkare, något som har varit framgångsrikt genom åren. I denna strategi ingår att endast använda konfliktåtgärder när det finns goda förutsättningar för framgång. Och det bedömer vi att det inte finns för läkarna i denna avtalsrörelse.  

Vad tycker du om att Kommunal och Vårdförbundet nu varslar om konfliktåtgärder?  

Jag ser ju hur svensk sjukvård mår och den går på knäna. Vi läkare jobbar varje dag tillsammans med en rad andra yrkesgrupper i vården och jag har full förståelse för att många känner att nu är det nog. Speciellt när arbetsgivaren tvingar in försämringar i kollektivavtal samtidigt som man säger att den viktigaste frågan är kompetensförsörjningen i vården. Det rimmar illa.  Vår situation var annorlunda – vi fick förbättringar men inga försämringar i vårt avtal.

Bakgrund

Innan påsk skrev Läkarförbundet på ett nytt kollektivavtal med SKR för alla läkare som jobbar inom region och kommun. De två andra facken i vården, Kommunal och Vårdförbundet har inte skrivit på sina avtal med SKR trots att deras avtal gick ut samtidigt som läkarnas. Förbunden har också varslat om konflikt. Vårdförbundet om övertidsblockad och nyanställningsstopp och Kommunal om strejk för delar av sina medlemmar.


Fler nyheterVårdkrisen började långt innan inflationen skenade

I en intervju med SVT framhöll statsminister Ulf Kristersson att han inte ville kalla det allvarliga läget inom vården för en vårdkris. Statsministern menade att sjukvården har det tufft varje sommar och framhöll att den nuvarande krisen inom vården i …
Nyheter

Läkarförbundet lyfter god och nära vård på Almedalen

Idag arrangerar Läkarförbundet ett seminarium om skälen till att omställningen till god och nära vård går så långsamt. En utgångspunkt för samtalet är förbundets kartläggning av regionernas arbete mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
3 frågor om det nya kollektivavtalet med Sofia Rydgren Stale