Hoppa till innehåll
Nyheter
Almedalsseminarium: Vad innebär Natos krav på svensk sjukvård?

Almedalsseminarium: Vad innebär Natos krav på svensk sjukvård?

Onsdag 26 juni arrangerade Läkarförbundet ett seminarium om vilka krav som ställs på svensk sjukvård i och med medlemskapet i Nato. En utgångpunkt var förbundets nya undersökning som visar att få läkare känner till om arbetsgivaren har en plan för en akut kris eller krigssituation. Resultaten visar att färre än två av tio vet vad de förväntas göra och färre än var tionde har övat.
Nyhet
Från vänster: Sofia Rydgren Stale, Claes Ivgren, Taha Alexandersson, Hanna Linderståhl, Anna-Lena Hogerud.


I panelen fanns en enighet om att det är högt prioriterat att snabbt förbättra sjukvårdens beredskap. Under seminariet diskuterades bland annat hur sjukvårdens beredskap ska vara organiserad i händelse av kris eller krig. Sofia Rydgren Stale förde fram Läkarförbundets ståndpunkt att staten bör samordna insatserna inom vården i händelse av krig.


Vikten av att läkare får utbildning i katastrofmedicin och vikten av att sjukvården övar var två andra frågor som lyftes under seminariet. Sofia Rydgren Stale pekade på att planer och övning har en avgörande betydelse.
– Att alla medarbetare känner till de planer som finns och att de har övat är en grundläggande förutsättning för att sjukvården ska kunna hantera en kris eller krigssituation.

Se seminariet "Vad innebär Natos krav på svensk sjukvård?"

Medverkande:
Sofia Rydgren Stale, Ordförande, Läkarförbundet
Taha Alexandersson, Beredskapschef, Socialstyrelsen
Claes Ivgren, Generalläkare, Försvarsmakten
Hanna Linderståhl, Cybersäkerhetsexpert, Earhart Business Protection Agency
Anna-Lena Hogerud, ordförande Sjukvårdsdelegationen, SKR


Fler nyheterVårdkrisen började långt innan inflationen skenade

I en intervju med SVT framhöll statsminister Ulf Kristersson att han inte ville kalla det allvarliga läget inom vården för en vårdkris. Statsministern menade att sjukvården har det tufft varje sommar och framhöll att den nuvarande krisen inom vården i …
Nyheter

Läkarförbundet lyfter god och nära vård på Almedalen

Idag arrangerar Läkarförbundet ett seminarium om skälen till att omställningen till god och nära vård går så långsamt. En utgångspunkt för samtalet är förbundets kartläggning av regionernas arbete mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Almedalsseminarium: Vad innebär Natos krav på svensk sjukvård?